Oikeustiede:tieteen vapaus (perusoikeutena)
tieteen vapaus (perusoikeutena)
tieteen vapaus (perusoikeutena) |
Määritelmä
tieteen harjoittamisen, tutkimuksen tekemisen ja tieteen ja tutkimuksen tuloksista nauttimisen oikeus kenenkään siihen ennakolta puuttumatta
Selite
Perustuslain 16 §:n 3 momentissa säädetään tieteen vapaudesta. Säännös on ohjelmallinen ja julistuksenomainen. Tieteen vapauden ydin muodostuu sen harjoittamisen periaatteellisesta rajoittamattomuudesta. Tieteen vapaus sisältää oikeuden itse määritellä tutkimuksensa aiheet, menetelmät ja julkaisemisen muodot. Tieteen vapaus ei koske vain yliopistoissa harjoitettavaa tiedettä vaan myös muiden oppilaitosten, erilaisten tutkimuslaitosten, tiedeinstituuttien ja itsenäisten tieteen harjoittajien vapautta. Tieteen vapauden kriteerit muodostuvat tiedeyhteisön sisäisen valvonnan, kritiikin ja tieteen julkisuuden kautta. Tieteen vapauteen kuuluu myös oikeus käyttää tieteen ja tutkimuksen tuloksia. Tieteen vapauden lähikäsite on akateeminen vapaus.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:tieteen vapaus (perusoikeutena). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tieteen vapaus (perusoikeutena).)