Oikeustiede:kirjastotoimi
kirjastotoimi
kirjastotoimi |
Jokaisessa kunnassa tulee olla yleisistä kirjastoista annetun lain (1492/2016) mukainen kirjasto. Laissa määriteltyä yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää hoitaa lain nojalla annetun asetuksen (660/2017) mukaan Helsingin kaupunginkirjasto. Laissa ja asetuksessa säädetään myös alueellista kehittämistehtävää hoitavista yleisistä kirjastoista ja niiden toimialueista (vuonna 2020 yhdeksän kirjastoa). Kehittämistehtäviä koskevalla sääntelyllä on korvattu aiempi keskus- ja maakuntakirjastojärjestelmä. Valtio ylläpitää Näkövammaisten kirjastoa ja Varastokirjastoa. Helsingin yliopiston yhteydessä toimii Kansalliskirjasto, jonka tehtävänä on kehittää ja tarjota kansallisia palveluja yliopistojen kirjastoille, yleisille kirjastoille, ammattikorkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille sekä edistää kirjastoalan kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Sen tehtävänä on myös Suomessa yleisön saataville saatettujen kansallisen kulttuurin aineistojen säilyttäminen tuleville sukupolville ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön siltä osin kuin tehtävä ei kuulu muulle laitokselle.
Tieteelliset keskuskirjastot koordinoivat ja tehostavat tieteellisten kirjastojen kirjallisuuden hankintaa. Ne kartuttavat oman tieteenalansa kirjallisuuden ja muun aineiston kokoelmia ja asettavat kokoelmat tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Tieteelliset kirjastot ovat erityisen tärkeitä tieteen edistämiselle sekä yliopistoille ja muille korkeakouluille.
Kirjastot käyttävät ristiin omien kokoelmiensa lisäksi toistensa kokoelmia ja muita tiedostokantoja ja ovat velvollisia tekemään yhteistyötä keskenään. Yhä tärkeämmäksi osaksi kirjastoja ovat muodostuneet erilaiset elektroniset tiedonlähteet.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:kirjastotoimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kirjastotoimi.)