Oikeustiede:aikuiskoulutus

    Tieteen termipankista

    aikuiskoulutus

    aikuiskoulutus
    Määritelmä yleissivistävää tai ammatillista, usein tutkintotavoitteista perus-, jatko-, täydennys- ja lisäkoulutusta taikka vapaata sivistystyötä
    Selite

    Aikuisten yleissivistävän koulutuksen tavoitteena on vapaan sivistystyön piirissä kehittyneen tradition mukaisesti kansakunnan sivistystason nostaminen ja sivistyksen korostaminen henkisenä arvona. Osittain tavoitteet tukevat myös harrastustoimintaa ja yhteiskunnallista toimintaa. Aikuiskoulutuksessa on tavoitteena myös perusopetuksen ja lukiokoulutuksen antaminen niitä vaille jääneille, jolloin tavoitteena on usein myös luoda edellytyksiä ammatillisen koulutuksen omaksumiselle. Yleissivistävää aikuiskoulutusta järjestetään erityisesti kansalais- ja työväenopistoissa, kansanopistoissa ja aikuislukioissa. Yleissivistävää aikuiskoulutusta voidaan antaa myös eri muodoissa kuten opintokeskusten luento-, kurssi- ja opintokerhotoimintana, kirjeopetuksena sekä avoimissa korkeakouluissa, kesäyliopistoissa ja -lukioissa.

    Ammatillinen aikuiskoulutus liittyy kiinteästi ammatilliseen koulutukseen sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimeen korkeakoulu- ja yliopistotoimintaan sekä niiden harjoittamaan täydennyskoulutukseen silloin, kun kyse on tutkintotavoitteisesta koulutuksesta. Ammatillisen koulutuksen osalta erityisen merkittäviä ovat ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Koulutuksella saattaa olla yhteyksiä myös työvoimapoliittisiin tavoitteisiin ja työvoimapoliittiseen koulutukseen. Tällöin tarkoitus on ylläpitää ja edistää työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainoa työmarkkinoilla, torjua työttömyyttä ja poistaa työvoimapulaa. Tärkeä ammatillisen aikuiskoulutuksen muoto on myös työnantajien henkilöstökoulutus.

    Historiallisesti aikuiskoulutuksen perinne alkaa 1800-luvulta, jolta ajalta erityinen merkitys on Kansanvalistusseuran perustamisella. Alun perin aikuiskoulutus on ollut järjestöjen antamaa yleissivistävää ja harrastustavoitteista koulutusta. Oppilaitosmuotoinen aikuiskoulutus alkoi kansanopistolaitoksesta ja kansalais- ja työväenopistoista.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:aikuiskoulutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aikuiskoulutus.)