Oikeustiede:sivistykselliset oikeudet

    Tieteen termipankista

    sivistykselliset oikeudet

    sivistykselliset oikeudet
    Määritelmä yksilölle tai (vähemmistö)ryhmälle annettuja koulutuksellisia, kulttuurisia ja kielellisiä takeita tai näitä aiheita koskevia julkisen vallan velvollisuuksia
    Selite

    Suomen perustuslain 16 §:ssä säädetään jokaisen oikeudesta maksuttomaan perusopetukseen, julkisen vallan velvollisuudesta taata jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada muuta kuin perusopetusta ja kehittää itseään sekä tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaudesta. Pykälän otsikko on sivistykselliset oikeudet. Vastaavasti perustuslain 17 §:ssä säädetään maan kielellisistä oloista ja kielen käyttämisen oikeudesta sekä sivistyksellisten ja yhteiskunnallisten tarpeiden tyydyttämisestä suomen ja ruotsin kielen suhteen. Pykälässä säädetään myös saamelaisten, romanien ja muiden ryhmien oikeudesta kielensä ja kulttuurinsa ylläpitämisen ja kehittämiseen sekä saamen ja viittomakielen käyttämisestä ja vammaisten tulkitsemis- ja käännösavusta. Pykälän otsikko on oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin.

    Koulutuksen lainsäädäntöön sisältyy runsaasti oikeuksia. Perustavimman laatuisia näistä ovat oikeus koulutukseen, oikeus päästä oppilaitokseen, oikeus saada koulutusta ja eräät koulutukseen liittyvät sosiaaliset oikeudet. Suomen lainsäädännössä nämä oikeudet on nimenomaisesti taattu perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa joko yksilön oikeuksina tai julkiselle vallalle asetettuina velvollisuuksina. Perusopetuksessa, jossa annetaan oppivelvollisuuteen perustuvaa koulutusta, nämä ovat erityisen korostuneita. Oppilaan oikeuteen saada opetusta liittyy toisaalta hänen velvollisuutensa osallistua opetukseen. Perusopetuksessa on lisäksi käytössä oppivelvollisuuden suorittamisen valvonta. Ylemmän asteen opetuksessa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistossa ei nimenomaisesti ole vastaavista oikeuksista säädetty, mutta ne seuraavat jo asian luonteesta ja välillisesti perustuslaista.

    Kunnan velvollisuudeksi on asetettu eräitä toimintoja, jotka samalla takaavat yksilön oikeuksia. Kunnalla on velvollisuus ylläpitää varhaiskasvatusta ja esiopetusta, perusopetusta, kirjastotointa, liikuntatointa ja nuorisotyötä. Useat valtion tukemat kulttuuritoimen muodot, kuten taidelaitosten tukeminen, luovat samalla yksilöille edellytyksiä osallistua kulttuuritoimintaan. Vapaan sivistystyön puolella tilanne on yhtäläinen.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ArajärviP2006, TuoriK2011

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Oikeustiede:sivistykselliset oikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sivistykselliset oikeudet.)