Kirjallisuudentutkimus:graffiti

Tieteen termipankista

graffiti

graffiti
Määritelmä seinäkirjoitus; seinään, metalliesineeseen tai muuriin piirretty kuva
Selite

Niin kauan kuin on ollut tarkoitukseen sopivia seiniä lienee ollut seinäkirjoituksiakin. Esimerkiksi Pompejin kaivausten yhteydessä löydettiin peräti 15 000 grafiiittia. Seinäkirjoitusten aihepiiri on antiikin ajoista pysynyt varsin samankaltaisena; sukupuolielämään on erityisen runsaasti viittauksia, mutta usein otetaan kantaa myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomeenkin levisi Yhdysvalloista graffiti "Kilroy was here" (Kilroy kävi täällä). Vessanseinäkirjoituksissa Kilroyn paikan peri ajan mittaan Rämö ("Rämö kävi täällä"), mikäli on uskomista Arto Paasilinnan empiiriseen WC-kirjoitusselvitykseen Kansallinen vieraskirja (1971). Graffitit palvelevat lähinnä nuorten ilmaisutarvetta, mutta niiden tausta voi olla vakavakin. Yönmusta huumori hallitsee Eeva-Liisa Mannerin runoa "Graffiitteja Birkenaun sellien seinissä" (Kirkas, hämärä, kirkas, 1999):

A: Mikä toi sinut leirille?
Gottlieb: Fähnrich Heinrich,
kuolemantehtaan tavaranhankkija
Pietro: Huono onni
Ziegelbrenner: Polttotiilit
Scheissmeister: Paska
ARBEIT MACHT FREI
Le armi della notte, pietrificati del sonno. SIMON
Simon häipyi tänään, savupiipun kautta. Katosi
kuin pieru saharaan. PIERRE - -
Graffititaiteelle on ominaista anonyymiys, sillä graffitien teko on useimmiten laitonta, ja paljastuneet tekijät voidaan tuomita suuriin korvauksiin. Nimenomaan graffiteilla tunnetuksi tulleita, taiteilijanimellä työnsä signeeraavia tekijöitä on mm. englantilainen Banksy.
Lisätiedot Italian graffiare=raaputtaa

Erikieliset vastineet

graffitienglanti (English)

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:graffiti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:graffiti.)