Kasvitiede:maustekasvi
maustekasvi
maustekasvi |
Mausteet voidaan valmistaa lehdistä, hedelmistä tai siemenistä, joskus myös juurista, juurakoista, puun kuoresta tai kukista maustekasvista riippuen. Tyypillisiä lehtimausteita ovat esim. mintut (Mentha) ja tilli (Anethum graveolens), hedelmämausteita kumina (Carum carvi) ja vanilja (Vanilla planifolia), siemenmausteita kardemumma (Elettaria cardamomum) ja sinapit (Sinapis, Brassica), juurimausteita piparjuuri (Armoracia rusticana), juurakkomausteita inkivääri (Zingiber officinale), kuorimausteita kaneli (Cinnamomum zeylanicum, ceyloninkaneli) ja kukkamausteita mausteneilikka (Eugenia caryophyllata, mausteneilikkapuu).
Maustamisen lisäksi maustekasveilla on usein suotuisa vaikutus ruuan säilymiseen etenkin lämpimissä maissa. Monet niistä voivat olla myös lääkekasveja.Erikieliset vastineet
spice plant | englanti (English) | |
kryddväxt | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- hyötykasvi (yläkäsite)
- ravintokasvi (vieruskäsite)
- nautintoainekasvi (vieruskäsite)
- lääkekasvi (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kasvitiede:maustekasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:maustekasvi.)