Kasvitiede:maustekasvi

    Tieteen termipankista

    maustekasvi

    maustekasvi
    Määritelmä ravitsemuksellisesti vähäarvoinen kasvi, jota kuitenkin tarvitaan ruuan maun muuttamiseksi tai parantamiseksi
    Selite

    Mausteet voidaan valmistaa lehdistä, hedelmistä tai siemenistä, joskus myös juurista, juurakoista, puun kuoresta tai kukista maustekasvista riippuen. Tyypillisiä lehtimausteita ovat esim. mintut (Mentha) ja tilli (Anethum graveolens), hedelmämausteita kumina (Carum carvi) ja vanilja (Vanilla planifolia), siemenmausteita kardemumma (Elettaria cardamomum) ja sinapit (Sinapis, Brassica), juurimausteita piparjuuri (Armoracia rusticana), juurakkomausteita inkivääri (Zingiber officinale), kuorimausteita kaneli (Cinnamomum zeylanicum, ceyloninkaneli) ja kukkamausteita mausteneilikka (Eugenia caryophyllata, mausteneilikkapuu).

    Maustamisen lisäksi maustekasveilla on usein suotuisa vaikutus ruuan säilymiseen etenkin lämpimissä maissa. Monet niistä voivat olla myös lääkekasveja.

    Erikieliset vastineet

    spice plantenglanti (English)
    kryddväxtruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kasvitiede:maustekasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:maustekasvi.)