Tähtitiede:astrolabi

    Tieteen termipankista

    astrolabi

    astrolabi
    Selite Astrolabi koostuu yleensä neljästä osasta, jotka kiertyvät yhteisen akselin ympäri. Runkona on pyöreä kotelo, joka tunnetaan arabialaisella nimellä al-umm. Sana tarkoittaa äitiä tai kohtua. Sen sisään sopii pyöreä levy, johon on kaiverrettu eri korkeuksia vastaavat käyrät. Tämä osa on nimeltään al-muqantar; sanan juurena on arabian esimerkiksi taivaankannen kaareutumista tarkoittava verbi qantara. Al-muqantarin koordinaatisto riippuu paikkakunnan leveysasteesta; hyvän astrolabin mukana saattoi seurata useita vaihdettavia al-muqantareita eri leveyksille.

    Al-muqantarin päällä on kiekko, joka sisältää yksinkertaisen taivaankartan. Koska kiekko on yleensä messinkiä, se ei ole kovin läpinäkyvä. Siksi se onkin pelkkä kehikko, josta ojentuu kirkkaimpia tähtiä osoittavia viisareita. Tähän osaan kuuluu myös ekliptikaa esittävä ympyrä, johon yleensä on merkitty eläinradan merkit. Kiekolla on sen muotoa hyvin kuvaava nimi al-ankabut, hämähäkki.

    Joko hämähäkin päällä tai astrolabin kääntöpuolella on alidadi, viivoitin, jota pitkin voidaan tähdätä haluttuun kohteeseen ja jolla voidaan mitata esimerkiksi kohteen korkeus horisontista. Astrolabin kääntöpuolelle oli usein kaiverrettu myös erilaisia nomogrammeja, joista voitiin lukea trigonometristen funktioiden arvot.

    Astrolabin alidadin avulla mitattavista tähtien korkeuksista saadaan havaintopaikan leveys. Käännettävät kehät, al-muqantar ja al-ankabut, puolestaan vastaavat nykyaikaista planisfääriä, josta nähdään tähtitaivaan asento eri aikoina. Planisfäärissä kartta tosin on pohjimmaisessa kiekossa ja päällimmäisen kiekon aukosta nähdään se osa taivaasta, joka on taivaanrannan yläpuolella.

    Laitteen tarkkuutta rajoittaa lähinnä sen pieni koko.

    Erikieliset vastineet

    astrolabeenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Tähtitiede:astrolabi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:astrolabi.)