Tähtitiede:hämärän värit

    Tieteen termipankista

    hämärän värit

    hämärän värit
    Selite Hämärän vaiheiden sanallinen kuvailu jää pakostakin hieman epämääräiseksi, sillä kaikkien värisävyjen kuvaaminen on mahdoton tehtävä. Seuraava kuvaus hämärän kulusta pitää suurinpiirtein paikkansa taivaan ollessa kokonaan selkeä. Kun ilmassa on utua ja taivaalla pilviä, ne muuttavat hämärän värejä. Utu haalistaa värit, ja pilvet haittaavat hämärän ilmiöiden tarkkailua, vaikka toisaalta aiheuttavatkin värikkäitä ja aina erilaisia näytelmiä, joiden katseleminen kyllä korvaa menetyksen.

    Hämärän ilmiöt riippuvat Auringon korkeudesta. Aika, jossa Auringon korkeus muuttuu tietyn määrän, vaihtelee vuodenajan ja paikkakunnan leveysasteen mukana, kuten edellä todettiin. Suomen pohjoisen sijainnin vuoksi nämä vaihtelut ovat huomattavia. Siksi on hankalaa ilmoittaa esimerkiksi, kuinka monta minuuttia auringonlaskun jälkeen jokin ilmiö näkyy. Esimerkin vuoksi nämä ajat on seuraavassa ilmoitettu Helsingille kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan. Muina vuoden aikoina ja pohjoisemmilla leveyksillä ajat ovat aina pitempiä.

    Auringonlaskun suunnalla taivaan voi ajatella jakautuvan molemmista päistään alaspäin kaartuviin suunnilleen tasavärisiin alueisiin, hämärän kaariin. Vaikka Aurinko on jo laskenut, se valaisee edelleen korkeammalla olevaa ilmakehää. Hämärän kaarien värit ovat seurausta Auringon valon siroamisesta. Sironnan vuoksi sininen ja vihreä poistuvat näkösäteeltä, mutta punainen, oranssi ja keltainen heikkenevät vähemmän. Hämärän kaaret näkyvät horisontissa vielä kauan Auringon laskun jälkeen, koska lähellä horisonttia näemme ilmakehän osan, joka on hyvin korkealla ja kaukana ja saa siten nauttia vielä pitkään Auringon valosta.

    Hämärän tarkkailu kannattaa aloittaa Auringon ollessa vielä horisontin yläpuolella. Kun sen korkeus on noin viisi astetta (40 minuuttia ennen auringonlaskua), länsitaivaalla Auringon suunnalla horisontissa on valkea ja kellertävä hämärän kaari. Auringon ympärillä on kirkas vaalea kehä. Itätaivaalla horisontti on heikosti vaalean punainen.

    Auringonlaskun hetkellä lännessä näkyy kirkas hämärän kaari ja Auringon ympärillä kirkas valkea kehä. Itätaivaalle alkaa kohota Maan varjo. Itse varjo näkyy sinertävän harmaana ja sen yläpuolella vaalean punaisena vastaruskon kaari. Itäinen taivaanranta on nyt maapallon varjossa ja peittyy vähitellen tummuvaan hämärään, jossa värejä ei juuri erotu. Taivaan laki eli zeniitti on varsin tumma.

    Kun Aurinko on noin kaksi astetta (15 min) horisontin alapuolella, länsitaivaalla näkyy kirkas, värikäs hämärän kaari. Kohdassa, jossa taivaan tumma sini muuttuu keltaiseksi, voi joskus huomata hieman vihreää väriä. Vihreä on muodostunut keltaisen ja sinisen värin sekoittuessa toisiinsa. Idässä Maan varjo erottuu hyvin ja vastahämärän kaari on kirkkaimmillaan.

    Auringon ollessa noin viisi astetta (40 min) horisontin alapuolella lännessä näkyy noin 20 asteen korkeudella purppuravalo, joka on nyt kirkkaimmillaan. Purppuravalon alapuolella on keltaisen ja oranssin värinen hämärän kaari. Itätaivaalla Maan varjo on himmeä ja vastahämärän kaari vaikeasti erotettavissa.

    Vajaa tunti auringonlaskun jälkeen Aurinko on 6 astetta horisontin alapuolella. Silloin porvarillinen hämärä päättyy ja nauttinen hämärä alkaa. Lännessä purppuravalo heikkenee ja hämärän kaari on oranssin ja punaisen värinen. Maan varjo ja vastahämärän kaari ovat häipyneet.

    Kun Aurinko on noin yhdeksän astetta (1 h 10 min) horisontin alapuolella, Auringon suunnalla länsitaivaalla näkyy punainen hämärän kaari. Itätaivaalla ei varsinaisia hämärän ilmiöitä enää näy. Taivas tummenee ja tähtiä alkaa näkyä yhä enemmän.

    Auringon ollessa 12 astetta (1.5 h) horisontin alapuolella nauttinen hämärä päättyy ja astronominen hämärä alkaa. Lännessä Auringon suunnalla viipyy vielä himmeä, punainen hämärän kaari. Taivas on jo melko tumma ja tähtiä näkyy runsaasti.

    Noin kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen Aurinko on 14 astetta horisontin alapuolella. Lännessä Auringon suunnalla näkyy vaalean sinertävä matala kaari. Kaari himmenee, kun Aurinko painuu alemmas.

    Kun Aurinko on 15-16 astetta (2 h) horisontin alapuolella, on viimeinenkin vaalea kaari häipynyt länsitaivaalta. Nyt on täysin pimeää. Virallinen tähtitieteellinen pimeys saapuu, kun Aurinko on 18 astetta (2.5 h) horisontin alapuolella.

    Erikieliset vastineet

    twilight coloursenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:hämärän värit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:hämärän värit.)