Esittävät taiteet:karakteritanssi

    Tieteen termipankista

    karakteritanssi

    karakteritanssi
    Määritelmä näyttämölle mukailtu kansantanssi baleteissa
    Selite

    Karakteritansseilla tarkoitetaan yleensä baleteissa nähtäviä tyyliteltyjä kansantansseja. Tyypillisiä 1800-luvun balettien karakteritansseja ovat muun muassa puolalainen, espanjalainen, italialainen, arabialainen, venäläinen ja unkarilainen tanssi. Myös mm. mustalaistanssi ja masurkka kuuluvat karakateritansseihin. Niiden tehtävänä on tuoda eksotiikkaa ja toimia kontrastina klassiselle baletille. Tarinan puitteissa ne esitetään usein esimerkiksi juhlien, kuten häiden, erillisinä ohjelmanumeroina, joita muut näyttämölläolijat katselevat. Karakteritansseilla ei ole välttämättä narratiivista merkitystä, vaan niiden tehtävänä on luoda juhliin näyttävyyttä, eloa ja väriä kuten baleteissa Raymonda ja Joutsenlampi. Karakteritanssissa on oma tanssitekniikkansa ja tyylinsä ja ne ovat osana balettikoulutusta esimerkiksi Venäjällä. Karakteritanssia ei esitetä varvastossuilla, vaan tanssijoilla on karakteritanssikengät tai saappaat.

    Craine & Mackrell (2000) näkevät termin laajemmin ja yhdistävät karakteritanssin myös tietyntyyppisiin hahmoihin kuten narri, taikuri ja rosvo. He käyttävät sitä myös siinä merkityksessä, että koreografia kuvaa hahmon toimintaa tai ammattia (esim. merimies, maanviljelijä, suutari).

    Erikieliset vastineet

    character danceenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Craine&Mackrell2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Esittävät taiteet:karakteritanssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:karakteritanssi.)