Tähtitiede:pilvisäteet

    Tieteen termipankista

    pilvisäteet

    pilvisäteet
    Selite Taivaan ollessa tummien pilvien peittämä repeää pilvipeite Auringon suunnalla ja aukosta ojentuu alas kirkas valonsäteiden kimppu. Kyseessä ovat pilvisäteet.

    Jotta pilvisäteet erottuisivat, ilmassa on oltava riittävästi pieniä vesipisaroita eli utua (tai pölyä). Vesipisarat sirottavat Auringon valoa, jonka näemme pilvestä alas ojentuvina säteinä. Pilvisäteet erottuvat parhaiten tummia pilviä vasten. Väriltään säteet ovat kellertäviä. Punertavan sävyn ne saavat Auringon ollessa matalalla.

    Pilvisäteet näyttävät lähtevän Auringosta ja leviävän viuhkamaisesti. Tämä viuhkan muoto on perspektiivi-ilmiön aikaansaama harhanäky. Todellisuudessa pilvisäteet ovat yhdensuuntaisia.

    Kun utuisella ilmalla yksinäinen pilvi ajelehtii Auringon eteen, siitä näyttää lähtevän tummia säteitä. Tässä on kysymys jonkinlaisista käänteisistä pilvisäteistä. Tummat säteet ovat pilven varjossa olevia alueita, joista siroaa vähemmän valoa kuin taustataivaasta; siksi ne näyttävät muuta taivasta tummemmilta.

    Erikieliset vastineet

    corpuscular raysenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:pilvisäteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:pilvisäteet.)