Tähtitiede:Etelän risti

Tieteen termipankista

Etelän risti

Etelän risti
Määritelmä pinta-alaltaan pienin tähdistö
Selite Se sijaitsee Linnunradan tasossa Kentaurin ja Kärpäsen välissä.

Etelän risti sijaitsee melko kaukana taivaan etelänavasta. Tähdistön pohjoisosa näkyy jo Kanarian saarilta. Aikaisemmin tähdistö on näkynyt vielä pohjoisempana, 3000 vuotta sitten jopa Suomen etelärannikolta. Ptolemaioksen luettelossa Etelän ristin tähdet kuuluvat Kentaurin tähdistöön. Tähdistön viralliseksi nimeäjäksi mainitaan tavallisesti ranskalainen 1600-luvulla elänyt tähtitieteilijä Augustin Royer. Kuitenkin jo Bayer, Bartschius ja muutamat muut Royeria edeltäneet karttojen ja luetteloiden laatijat olivat kuvanneet sitä ikäänkuin erillisenä tähdistönä.

Tähtiä
Ristin eteläkärjessä sijaitsee tähdistön kirkkain tähti Acrux, jonka nimi on muodostettu sen virallisesta tunnuksesta alpha Crucis. Acrux on kolminkertainen tähti, jonka kaksi pääkomponenttia ovat lähes yhtä kirkkaita. Ristin pohjoispäässä on gamma Cru eli Gacrux.
Sumuja
Acruxin vieressä on laaja tähtiköyhä alue, Hiilisäkki. Se on tähtienvälisen pölyn muodostama pilvi, joka peittää näkyvistä takana olevien Linnunradan tähtien valon.

Erikieliset vastineet

Cruxenglanti (English)
Southern Crossenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Zubenelgenubi

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.12.2024: Tähtitiede:Etelän risti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Etelän risti.)