Tähtitiede:ilmaperspektiivi

    Tieteen termipankista

    ilmaperspektiivi

    ilmaperspektiivi
    Selite Kun korkealta mäeltä katsoo kaukaisuudessa siintäviä kukkuloita, niiden tumma väri vaalenee ja muuttuu samalla hiukan sinertäväksi. Myös kaukainen rannikko ja saaret saavat sinertävän värin. Kyseessä on ilmaperspektiiviksi kutsuttu ilmiö. Nimi lienee monelle outo, vaikka itse ilmiö onkin tuttu. Perspektiivihän tarkoittaa etäisyysvaikutelmaa, joka syntyy kaukaisten kohteiden näkymisestä lähellä olevia pienempinä. Ilmaperspektiivissä kysymyksessä on myös syvyysvaikutelma, mutta aiheuttajana on havaitsijan ja kohteen välissä oleva ilma.

    Ilmaperspektiivi johtuu valon siroamisesta ilmamolekyyleistä ja ilman epäpuhtauksista. Auringon valo osuu katsojan ja kohteen välissä oleviin hiukkasiin, ja osa siitä siroaa kohti katsojan silmää. Näin kaukaiset kohteet peittyvät sironneen valon muodostaman hunnun taakse.

    Ilmaperspektiivi esiintyy, vaikka ilma olisi täysin puhdasta, sillä valo siroaa myös ilman happi- ja typpimolekyyleistä. Koska ilman molekyylit ovat valon aallonpituutta pienempiä, ne sirottavat valoa suunnilleen yhtä voimakkaasti eteen- ja taaksepäin. Valon aallonpituus vaikuttaa huomattavasti sironnan voimakkuuteen: sininen valo siroaa enemmän kuin punainen. Sen vuoksi kohteen ja havaitsijan välistä saapuva valo on sinertävää ja kaukaiset kohteet näyttävät sinertäviltä. Mitä kauempana ne sijaitsevat, sitä enemmän ilmaa ja siten myös sironnutta valoa on niiden ja katsojan välissä ja sitä vaaleammilta ja sinisemmiltä ne näyttävät.

    Jos sironnan aiheuttajina ovat pölyhiukkaset tai sumupisarat, valo siroaa pääasiassa eteenpäin. Silloin ilmaperspektiivi on voimakkainta Auringon suunnalla. Katsottaessa matalalla olevan Auringon suuntaan kaukaiset saaret katoavat kirkkaaseen hehkuun, mutta Auringon laskettua ne pulpahtavat esiin.

    Sironnan johdosta ilmakehässä ei voi nähdä kuin tietyn matkan päähän, sillä lopulta kaukaiset kohteet katoavat sinerrykseen. Napaseutujen puhtaassa ja kuivassa ilmassa näkyvyys voi olla jopa satoja kilometrejä. Noin 300 kilometrin paikkeilla tulee kuitenkin vastaan raja, jota kauemmas ei voi nähdä ilman molekyylien aiheuttaman sironnan vuoksi.

    Korkealla vuoristossa ilma on ohuempaa ja siten sirottaa valoa vähemmän kuin merenpinnan tasolla. Siksi ilmaperspektiivikin on heikompi, minkä vuoksi etäisyyksiä voi helposti aliarvioida. Tämä voi aiheuttaa ikävän yllätyksen kokemattomalle matkailijalle, joka päättää lähteä käväisemään läheisellä harjanteella ja huomaakin sen olevan päivämatkan päässä. Saman asian voi havaita myös tarkkailemalla järven vastarantaa. Sateen puhdistettua ilman ranta näkyy terävänä ja luonnollisen värisenä; samalla se tuntuu olevan tavallista lähempänä.

    Erikieliset vastineet

    aerial perspectiveenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Tähtitiede:ilmaperspektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:ilmaperspektiivi.)