Filosofia:itsemurha

    Tieteen termipankista

    itsemurha

    itsemurha
    Määritelmä oman elämän päättäminen vapaaehtoisesti ja tarkoituksellisesti
    Selite Itsemurha on tarkoituksellinen itsetuho, joka on erotettava oman henkensä uhraamisesta jonkin päämäärän saavuttamiseksi tai uhkarohkeaan tekoon ryhtymisestä oman henkensä kustannuksella. Filosofiassa itsemurha on kiinnostanut ajattelijoita antiikista lähtien ja Platon (427-347 eaa.) ja Aristoteles (384-322 eaa.) keskustelivat siitä onko itsemurha moraalisesti oikeutettu vai ei. Yhden näkemyksen mukaan itsemurhan tukisi olla moraalisesti paheksuttavaa elämän jumalallisuuden perusteella (itsemurha on rikos elämän antanutta Jumalaa vastaan) tai siksi, että se tuottaa harmia läheisille tai yhteisölle. Toisen katsannon mukaan yksilöllä tulee olla oikeus oman elämän päättämiseen (jotkut stoalaiset filosofit). Monet filosofit ovat ottaneet kantaa aiheeseen - esimerkiksi Tuomas Akvinolainen (1225-1274) ja Immanuel Kant (1724-1804) argumentoivat itsemurhaa vastaan kun taas David Hume (1711-1776) suhtautui siihen suvaitsevasti. Baruch Spinozan (1632-1677) mukaan itsemurhan ajattelmista tulee välttää sen elinvoimaa vähentävän vaikutuksen vuoksi.
    Nämä eri näkemykset johtavat kiistaan siitä tulee itsemurhaa suunnittelevan toimiin puuttua. Jos itsemurha on epämoraalinen, meillä on velvollisuus estää se. Jos se taas on moraalisesti sallittava, asiaan puuttuminen on paternalistinen sekaantuminen joka loukkaa moraaliagentin oikeuksia. Nykyisessä soveltavassa etiikassa itsemurhasta on keskusteltu usein yhteydessä eutanasiaan.

    Erikieliset vastineet

    suicideenglanti (English)
    suicidioespanja (español)
    suicidioportugali (português)
    suicideranska (français)
    självmordruotsi (svenska)
    Freitodsaksa (Deutsch)
    enese-tappviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BunninNYuJ2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Filosofia:itsemurha. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:itsemurha.)