Mikrobiologia:apertuuri
apertuuri
apertuuri |
Määritelmä
optisessa järjestelmässä, kuten mikroskoopissa, oleva aukko, jonka läpi valo kulkee[1]
Selite
Valomikroskopiassa numeerinen apertuuri (NA) kertoo esim. objektiivin kyvystä kerätä valokimppuja ja samalla myös objektiivin erotuskyvystä. Mitä suurempi numeerinen apertuuri on, sitä parempi erotuskyky objektiivilla on. Kuivaobjektiivien numeerinen apertuuri voi olla enimmillään noin 0,95 ja öljyimmersio-objektiivien noin 1,4. Numeerinen apertuuri on tavallisesti merkitty mikroskoopin objektiiveihin. Apertuurihimmentimellä tarkoitetaan valomikroskoopin kondensorissa olevaa valon määrän rajoitinta.
Erikieliset vastineet
aperture | englanti (English) | |
apertur | ruotsi (svenska) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ MBS2014
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Mikrobiologia:apertuuri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Mikrobiologia:apertuuri.)