Kirjallisuudentutkimus:kirjallisuusterapia

    Tieteen termipankista

    kirjallisuusterapia

    kirjallisuusterapia
    Määritelmä terapiamuoto, jossa kaunokirjallisuuden lukemisen, analysoinnin ja tuottamisen avulla pyritään parantamaan potilaan kykyä ratkaista henkilökohtaisia ongelmiaan ja tukemaan hänen henkistä kehitystään
    Selite

    Psykiatri Antti Aulangon laatimassa mietinnössä 1977 määritellään ala seuraavasti:

    Biblioterapialla tarkoitetaan sellaista psykoterapeuttista hoitomuotoa, jossa kirjoitettua sanaa käytetään hoidollisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä voi tapahtua kirjoittamalla itse tai käyttämällä valmiita kirjallisia tuotteita. Hoidossa pyritään vahvistamaan ja kehittämään persoonallisuutta, mikä tapahtuu samaistumalla sopiviin kirjallisiin henkilöhahmoihin sekä saamalla oman luovan kirjallisen toiminnan kautta uutta oivallusta omista tiedostamattomista tunne-elämän ristiriidoista.

    Ajatus kirjoittamisen ja luomisen parantavasta vaikutuksesta juontaa jo antiikista. Aleksandrian kirjaston portin yllä oli otsikko "Mielen lääke". 1800-luvun alussa yhdysvaltalainen psykiatrian perustaja Benjamin Rush suositteli kirjallisuutta potilaiden huviksi ja opetukseksi, jopa tiettyjä tekstejä tiettyihin sairauksiin. Brittiläinen kirjailija-kriitikko Robert Graves (1895-1985) on väittänyt, että hyvin valittu runoantologia toimii täydellisenä apteekkina, joka sopii sekä yleisimpien psyykkisten häiriöiden ennaltaehkäisyyn että parantamiseen.

    Kirjallisuusterapian ydinajatuksena on se, että potilaan tiedostamaton puhuu kuvien, metaforien, symbolien, kielellisten virheiden, poikkeamien, lisäysten, painotusten ja taukojen välityksellä. Erityisesti korostetaan rytmin ja metaforien merkitystä. Rytmiä pidetään elämään olennaisesti kuuluvana parantavana elementtinä, jonka vaikutus alkaa jo kohdussa lapsen kuullessa äitinsä sydämenlyönnit. Metaforat nostavat kuvia mielen syvyyksistä herättäen muistoja ja voimistaen tunteita. Onnistuneen kirjallisuusterapian keskeisenä tavoitteena on se, että potilas pääsee umpioivista monologeista dialogeihin ja polylogeihin.

    Erikieliset vastineet

    bibliotherapyenglanti (English)
    book therapyenglanti (English)
    literatherapyenglanti (English)
    poetry therapyenglanti (English)
    bibliothérapieranska (français)
    biblioterapiruotsi (svenska)
    Bibliotherapiesaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:kirjallisuusterapia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kirjallisuusterapia.)