Kirjallisuudentutkimus:impressionismi

    Tieteen termipankista

    impressionismi

    impressionismi
    Selite

    Kirjallisuudessa n. 1890-1910 esiintynyt impressionistinen suuntaus kehittyi realismin pohjalta mutta vastusti sille ominaista yksityiskohtaista kuvaustekniikkaa. Persoonalliset vaikutelmat, "impressiot", asetettiin etusijalle. Muodon viimeistelyyn ei suuremmin panostettu, mistä aiheutuu hetkellisyyden ja keveyden tunnelma sekä taipumus pienimuotoisuuteen, episodimaisuuteen ja luonnosmaisuuteen. Tunnelmien taiteena impressionismi välttelee aatteellisia tai muita arvioivia kannanottoja. Impressionistisessa proosassa keskitytään usein päähenkilön sisäiseen maailmaan.

    Impressionistisia teoksia ovat julkaisseet esim. ranskalaiset Alphonse Daudet (1840-97) ja Anatole France (1844-1924) sekä norjalainen Knut Hamsun (1859-1952). Suomalaista impressionismia edustavat Juhani Aho lastuissaan (esim. "Kosteikko, kukkula, saari", 1891), Maria Jotuni novelleissaan ja romaanissaan Arkipäivää (1909), Joel Lehtonen eräissä romaaneissaan, Otto Manninen ja Lassi Nummi runoissaan. Impressionismi ei meillä ole kehittynyt tyylivirtaukseksi, vaan on esiintynyt ohimenevinä kokeiluina pienimuotoisissa teoksissa.
    Lisätiedot Impressionismi oli tunnettu ennen kaikkea kuvataiteessa; sillä viitattiin Ranskassa 1860-luvulla syntyneeseen maalaustaiteen suuntaukseen, joka pyrki tallentamaan välittömän, hetkessä ohittuvan valo-, liike- ja värivaikutelman ympäröivästä todellisuudesta. Impressionistit vastustivat romantiik anaikakauden taidekäsitystä, jonka mukaan taiteen tulee välittää taiteilijan tunteita, minkä rinnalla luonnon havainnoiminen on toissijaista. Impressionistit halusivat kuvata aikansa todellisuuden fragmentteja epäpersoonallisesti, kameran tavoin. Maaseutu- ja kaupunkimaisemat, keskiluokan huoleton vapaa-ajanvietto ja intiimit kohtaukset kotielämässä kuuluivat impressionistien mieliaiheisiin. Suuntauksen nimi juontaa Claude Monet'n maalauksesta "Impression: Soleil levant" (1872, Vaikutelma: auringonnousu).

    Erikieliset vastineet

    impressionismenglanti (English)
    impresionismoespanja (español)
    impressionismoitalia (italiano)
    impressionnismeranska (français)
    impressionismruotsi (svenska)
    Impressionismussaksa (Deutsch)
    impressionizmvenäjä (русский)
    impressionismviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:impressionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:impressionismi.)