Kirjallisuudentutkimus:gonzo

    Tieteen termipankista

    gonzo-journalismi

    gonzo-journalismi
    Selite

    Yhdysvalloista peräisin oleva underground-journalismin muoto, jolle on tyypillistä kielellinen ja moraalinen hillittömyys, kapina sovinnaisuutta vastaan sekä kirjoittamisen voimakas henkilökohtaisuus ja subjektiivinen näkökulma. Gonzo-journalismia voi luonnehtia myös jounalismin ja fiktion välimuodoksi, sillä siinä kielellinen innovatiivisuus on tärkeämpää kuin dokumentaarisuus. Käsitteen lanseerasi kirjailija Hunter S. Thompson (1937-2005) lehtikirjoituksillaan vuonna 1970. Sittemmin hän julkaisi kolme teosta yhteisotsikolla Gonzo papers (1980, 1988, 1991); niistä ensimmäinen on suomennettu nimellä Suuri hainmetsästys: outoja tarinoita oudolta ajalta.


    Suomalaista gonzoilua edusti viihdetaiteilija M. A.Nummisen ja filosofi Esa Saarisen keskinäisestä kirjeenvaihdosta koostuva teos Terässinfonia (1981). Nykygonzosta esimerkkinä voi mainita Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin Madventures-ohjelmasarjan.
    Lisätiedot Italian gonzo=typerys, hölmö

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:gonzo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:gonzo.)