Kirjallisuudentutkimus:Volksstück
Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.
Volksstückin tarkoituksena oli nimensä mukaisesti kansan viihdyttäminen erotuksena Wienin hovin teattereista. Itävaltalaisen Volksstückin "isänä" voidaan pitää wieniläistä näytelmäkirjailija Philipp Hafneria. Hänen lisäkseen nimekkäitä Volksstück-kirjailijoita olivat mm. Karl Meisl, Adolf Bäuerle, Ferdinand Raimund ja Johann Nestroy.
Näytelmissä erotetaan useita muotoja: mm. "Zauberstück" (satu- tai taikanäytelmä) ja "Lokalstück" (paikallisnäytelmä). Varhaiset Volksstück-näytelmät olivat Zauberstück-näytelmiä, joista Lokalstück-muoto kehittyi 1800-luvun alkupuolella. Zauberstück-näytelmissä kuvataan jossain määrin sadunomaista maailmaa; päähenkilö on yleensä seikkailunnälkäinen, koominen jokamies (esiintyy usein nimellä Hanswurst tai Kasperl), joka ajautuu arkipäivän vaikeuksiin. Mm. Johann La Roche nousi Kasperl-rooleillaan kuuluisuuteen 1700-luvun lopun Wienissä. Kasperl-hahmojen myötä Volksstück kehittyi henkilökomiikan suuntaan.
Myöhemmin myös parodia ja satiiri olivat suosittuja tyylilajeja, jotka olivat aineksina Lokalstück-näytelmissä. Lokalstück on farssimainen komedia, jossa pilaillaan mm. yhteiskunnallisten ilmiöiden, vallitsevien olojen, paikallisten henkilöiden ja tapojen sekä murteen kustannuksella. Lokalstück-näytelmien tyypillinen juonikuvio syntyy, kun maalainen yrittää matkia aatelisten elämäntyyliä. Yrityksen epäonnistuessa hän usein nolaa itsensä ja samalla saattaa itsensä suoranaiseen ahdinkoon. Hänet saa järkiinsä korostetun maalainen perhe näytelmän viime hetkillä.
Näyttämötekniikka ja lavastus on näissä näytelmissä huolellisesti suunniteltu: puvustus on värikästä ja runsasta, mukaan on usein sovitettu myös musiikkia, laulua ja tanssia. Volksstückin tarkoituksena on yleisön viihdyttäminen - itkua, naurua ja vauhdikkaita käänteitä ei puutu. Onnellinen loppu on eräs Volksstück-näytelmiä olennaisesti määrittävä tekijä. Volksstück jatkaa omalla tavallaan commedia dell'arten perinnettä.Erikieliset vastineet
Volksstück | saksa (Deutsch) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
HosiaisluomaY2003, RommelO1936, RommelO1937
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:Volksstück. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:Volksstück.)