Oikeustiede:kansallinen kaupunkipuisto

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kansallinen kaupunkipuisto

kansallinen kaupunkipuisto
Määritelmä Maankäytön suunnittelua ohjaavana välineenä on mahdollista perustaa kaupunkimaisen ympäristön suojelemiseksi kansallinen kaupunkipuisto. Se on statukseltaan kaavassa osoitettua puistoaluetta pysyvämpi.
Selite Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) 68 §:n mukaan kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaiseman kauneuden, luonnon monimuotoisuuden, historiallisten ominaispiirteiden tai siihen liittyvien kaupunkikuvallisten, sosiaalisten, virkistyksellisten tai muiden erityisten arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi voidaan perustaa kansallinen kaupunkipuisto. Siihen voidaan osoittaa alueita, jotka kaavassa on osoitettu puistoksi, virkistys- tai suojelualueeksi, arvokkaaksi maisema-alueeksi tai muuhun kansallisen kaupunkipuiston tarkoituksen kannalta sopivaan käyttöön. Puistoon osoitetaan ensi sijassa kunnan, valtion tai muun julkisyhteisön omistuksessa olevia alueita. Muita alueita puistoon voidaan osoittaa omistajan suostumuksella. Kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Puisto voidaan perustaa kunnan hakemuksesta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Ekroos&Majamaa2015, Hallberg&al2015, HolloE2006

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:kansallinen kaupunkipuisto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansallinen kaupunkipuisto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →