Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kulttuuriperintö ja sen suojelu

kulttuuriperintö ja sen suojelu
Definition kulttuuriperintö on ihmisen toiminnan seurauksena syntyneet aineelliset ja aineettomat tulokset, joiden suojelu kuuluu ympäristöperusoikeuteen
Explanation Aineellinen kulttuuriperintö jaetaan kiinteään (esim. rakennusperintö) ja irtaimeen. Perustuslain 20 §:n 1 momentin mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Aineellista kulttuuriperintöä suojellaan muun muassa lailla rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010) ja kirkkolailla (154/1993). Suomi on ratifioinut aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen, jossa aineettomalla kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoa, taitoja – sekä niihin liittyviä välineitä, esineitä, artefakteja ja kulttuurisia tiloja – jotka yhteisöt, ryhmät ja joissain tapauksissa yksityishenkilöt tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Aineettoman kulttuuriperinnön synonyyminä käytetään henkistä perintöä.
Additional Information
Kirjoittaja: Susanna Wähä

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.06.2019: Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →