Kirjallisuudentutkimus:valistusajan kirjallisuus

Tieteen termipankista

valistusajan kirjallisuus

valistusajan kirjallisuus (luo nimityssivu)
Selite

Euroopassa n. 1660-1770 vallinnut kirjallis-filosofinen suuntaus, joka korosti rationalismia ja halusi vapauttaa ihmiset ennakkoluuloista. Valistuksen ihanteita olivat myös klassismille ominaiset selkeys, harmonia, sopusuhtaisuus ja tasapaino. Englannissa puhuttiin mieluummin järjen aikakaudesta (age af reason), kun taas saksalaiset suosivat käsitettä valistuksen aikakausi.

Valistus piti hmisen olemuksen perustana tervettä järkeä (englannin common sense), jonka avulla hänen uskottiin voivan parantaa itseään ja ympäristöään ja edistyä kulttuurin eri aloilla. Perinteiset katsomustavat ja auktoriteetit alistettiin empiirisen tarkastelun alaisiksi. Ongelmistaan huolimatta valistuksen saavutukset ovat kiistattomat: uskonnollinen suvaitsevaisuus, noitavainojen loppuminen, aiempaa inhimillisempi oikeudenkäyttö, maaorjuuden lopettaminen, tasa-arvoisuuden idean tunnustaminen, kansansivistyksen leviäminen jne. Filosofi Immanuel Kantin mukaan valistuksen aika johti ihmisen lapsuudesta täysi-ikäisyyteen.

Valistus sai alkunsa Alankomaista ja Englannista, missä monet 1600-luvun filosofit - Descartes, Spinoza, Bacon, Hobbes jne. - valmistelivat sille maaperää. Englannin valistustilosofian keskeisiä edustajia ovat John Locke ja David Hume. Ranskalaiset valistusfilosotit kehittivät Voltairen, Denis Diderot'n ja ensyklopedistien johdolla englantilaisilta omaksumiaan näkemyksiä jyrkempään suuntaan. Saksalaisen valistustilosofian huomattavimmat nimet ovat Kantin ohella Leibniz, Fredrik Suuri ja G. E. Lessing. Huomattaviin valistuskirjailijoihin kuuluvat Voltairen, Diderofn ja Lessingin ohella ranskalaiset Charles Louis de Secondat Montesquieu ja Jean-Jacques Rousseau, englantilaiset Daniel Defoe, Jonathan Swift, Henry Fielding ja Tobias Smollett sekä saksalaiset Johann Gottsched ja Christoph Wieland.

Selväpiirteisin suomalainen valistuskirjailija on Jaakko Juteini (oik.Jacob Judén, 1781-1855), joka kirjoituksissaan ajoi uskonnonvapauden, tasa-arvon, eläintensuojelun ja kohtuullisuuden asiaa korostaen järjen ja suvaitsevaisuuden merkitystä. Tämän vuoksi hän joutui vaikeuksiin sensuuriviranomaisten kanssa. Juteinin tunnetuin runo "Laulu Suomesta” (1816) alkaa sanoin "Arvon mekin ansaitsemme".

Erikieliset vastineet

age of reason (luo nimityssivu)englanti (English)
enlightenment (luo nimityssivu)englanti (English)
les Lumiéres (luo nimityssivu)ranska (français)
upplysning (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
Aufklärung (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
valgustus ajastu (luo nimityssivu)viro (eesti)

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:valistusajan kirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:valistusajan kirjallisuus.)