Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kiinteistönmuodostamisoikeus

kiinteistönmuodostamisoikeus
Määritelmä Kiinteistönmuodostamisoikeus on eräs maa-ja vesioikeuden perinteisistä osa-alueista. Se käsittää ennen muuta kiinteistöjen muodostamiseen ja muihin kiinteistöolojen järjestämiseen liittyvät kiinteistötehtävät (maanmittaustoimitukset).
Selite Perustana ovat alaa koskeva yleislainsäädäntö (jako- eli kiinteistönmuodostuslainsäädäntö) sekä erilliset lait, jotka koskevat mm. yksityisten ja yleisten teiden muodostamista, pakkolunastusta yms. Kiinteistönmuodostamisoikeudella on läheinen kytkentä niihin tieteenaloihin, jotka tuottavat tietoa kiinteistöoloista ja maankäytöllisistä arvoista sekä suunnittelusta, etenkin maanmittausalan tieteisiin. Alan tieteellinen kehittyminen on ollut yhteydessä historiallisten laaja-alaisten maanjakojen suorittamiseen ja niiden myötä kehittyneeseen kiinteistörekisterijärjestelmään, jonka edeltäjiä olivat maakirja ja maarekisteri.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF II, s. 177-179, HyvönenV1982, HyvönenV1998, HyvönenV2001, MoringKA1927, PietiläJ1971, SuomaaV1971

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →