Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kiinteistönmuodostamisoikeus

kiinteistönmuodostamisoikeus
Definition Kiinteistönmuodostamisoikeus on eräs maa-ja vesioikeuden perinteisistä osa-alueista. Se käsittää ennen muuta kiinteistöjen muodostamiseen ja muihin kiinteistöolojen järjestämiseen liittyvät kiinteistötehtävät (maanmittaustoimitukset).
Explanation Perustana ovat alaa koskeva yleislainsäädäntö (jako- eli kiinteistönmuodostuslainsäädäntö) sekä erilliset lait, jotka koskevat mm. yksityisten ja yleisten teiden muodostamista, pakkolunastusta yms. Kiinteistönmuodostamisoikeudella on läheinen kytkentä niihin tieteenaloihin, jotka tuottavat tietoa kiinteistöoloista ja maankäytöllisistä arvoista sekä suunnittelusta, etenkin maanmittausalan tieteisiin. Alan tieteellinen kehittyminen on ollut yhteydessä historiallisten laaja-alaisten maanjakojen suorittamiseen ja niiden myötä kehittyneeseen kiinteistörekisterijärjestelmään, jonka edeltäjiä olivat maakirja ja maarekisteri.
Additional Information
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Related Concepts

Sources

EIF II, s. 177-179, HyvönenV1982, HyvönenV1998, HyvönenV2001, MoringKA1927, PietiläJ1971, SuomaaV1971

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.06.2019: Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistönmuodostamisoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →