Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kiinteistöjärjestelmä

kiinteistöjärjestelmä
Määritelmä kuvaa todellista, vallitsevaa kiinteistöjaotusta ja kiinteistöihin kohdistuvia oikeuksia sisältäen myös erilaiset toimenpiteet, periaatteet ja menettelysäännöt, jotka säätelevät muutosten tekemistä olemassa olevaan kiinteistöjaotukseen ja vallitseviin oikeuksiin sekä näiden muutosten rekisteröintiin
Selite Kiinteistöjen vaihdannan ja alueiden asianmukaisen käytön edellytyksenä on rajoiltaan ja oikeussuhteiltaan selkeä ja yleensä myös julkista luotettavuutta nauttiva julkinen kiinteistöjärjestelmä, joka sopeuttaa maankäytön järjestyneisiin omistussuhteisiin. Kaikissa maissa kiinteistöjärjestelmän osia ovat katasteri (Suomessa kiinteistörekisteri) ja katasterikartta (Suomessa kiinteistörekisterikartta) sekä kiinteistökirja (Suomessa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri). Katasteri on systemaattinen, julkinen ja ajantasainen rekisteri tietyn alueen kiinteistöistä ja niitä vastaavista rekisteriyksiköistä. Katasteriin liittyy yleensä katasterikartta, joka perustuu kiinteistöjen rajojen kartoitukseen ja ilmaisee kiinteistöjen alueellisen sijainnin. Kiinteistökirja on kirjaamisrekisteri, johon kirjataan kiinteistöihin kohdistuvia omistus- ja muita oikeuksia. Lisäksi kiinteistöjärjestelmään kuuluvat oleellisina osina erilaiset kiinteistötoimitukset sekä rekisteröinti- ja kirjaamistoimenpiteet, joiden avulla järjestelmää ylläpidetään.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg