Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kiinteistöjärjestelmä

kiinteistöjärjestelmä
Definition kuvaa todellista, vallitsevaa kiinteistöjaotusta ja kiinteistöihin kohdistuvia oikeuksia sisältäen myös erilaiset toimenpiteet, periaatteet ja menettelysäännöt, jotka säätelevät muutosten tekemistä olemassa olevaan kiinteistöjaotukseen ja vallitseviin oikeuksiin sekä näiden muutosten rekisteröintiin
Explanation Kiinteistöjen vaihdannan ja alueiden asianmukaisen käytön edellytyksenä on rajoiltaan ja oikeussuhteiltaan selkeä ja yleensä myös julkista luotettavuutta nauttiva julkinen kiinteistöjärjestelmä, joka sopeuttaa maankäytön järjestyneisiin omistussuhteisiin. Kaikissa maissa kiinteistöjärjestelmän osia ovat katasteri (Suomessa kiinteistörekisteri) ja katasterikartta (Suomessa kiinteistörekisterikartta) sekä kiinteistökirja (Suomessa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri). Katasteri on systemaattinen, julkinen ja ajantasainen rekisteri tietyn alueen kiinteistöistä ja niitä vastaavista rekisteriyksiköistä. Katasteriin liittyy yleensä katasterikartta, joka perustuu kiinteistöjen rajojen kartoitukseen ja ilmaisee kiinteistöjen alueellisen sijainnin. Kiinteistökirja on kirjaamisrekisteri, johon kirjataan kiinteistöihin kohdistuvia omistus- ja muita oikeuksia. Lisäksi kiinteistöjärjestelmään kuuluvat oleellisina osina erilaiset kiinteistötoimitukset sekä rekisteröinti- ja kirjaamistoimenpiteet, joiden avulla järjestelmää ylläpidetään.
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistöjärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg