Oikeustiede:kiinteistötoimi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kiinteistötoimi

kiinteistötoimi
Definition käsittää julkisen tai yksityisoikeudellisen yhteisön tai yrityksen hallinnolliset ja oikeudelliset toimet, jotka liittyvät kiinteän omaisuuden hankintaan, hallintaan ja luovutukseen
Explanation Hankintatoimiin kuuluvat kiinteän omaisuuden ostaminen, vuokraaminen ja vaihtaminen. Myös muihin saantoihin liittyvät toimenpiteet, kuten lunastamiseen ja lahjoituksen vastaanottamiseen liittyvät toimet kuuluvat hankintatoimiin. Varsinaiseen hankintaa voi liittyä kiinteistötoimena esimerkitsi lainhuudatus, vuokraoikeuden kirjaaminen tai kiinnityksen hakeminen.

Hallintaan liittyvien kiinteistötoimien tarkoituksena on kiinteän omaisuuden tekninen ylläpito ja käyttöominaisuuksien parantaminen sekä sen taloudellinen hyödyntäminen ja edunvalvonta. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi kiinteistön hoitoa ja kunnossapitoa koskevien sopimusten tekeminen, kiinteistön saneeraamistoimenpiteet, edunvalvonta kaavoituksessa ja kiinteistötoimituksissa sekä erilaisten kiinteistöä koskevien lupa-asioiden hoitaminen.

Luovutustoimiin kuuluvat muun muassa kiinteän omaisuuden myyminen ja kiinteistön tai sen osan vuokraaminen. Varsinaiseen luovutustoimeen voi liittyä esimerkiksi arviointilausunnon hankkiminen luovutettavan kohteen arvosta ja kohdetta koskevien kaavoitus-, yms. tietojen hankinta.
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:kiinteistötoimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistötoimi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg