Kirjallisuudentutkimus:presiöösi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

presiöösi

presiöösi(harvinainen)
Määritelmä italialaisilta marinisteilta ja keskiajan hovikirjallisuudesta vaikutteita saanut hienostuneen kielen ja tapakulttuurin kultti Ranskan ylhäisön piirissä 1600-luvun alkupuolella
Selite Salongeilla oli presiöösin tyylin leviämisessa merkittävä osuus. A. B. de Somaizen julkaisemassa teoksessa Le Grand dictionnaire des précieuses (1660) pyrittiin osaltaan edistämään eleganttia kielenkäyttöä ja kitkemään ranskan kielen karkeuksia. Honoré d'Urfé'n pastoraaliromaanista L'Astrée ( 1607-27, Astrea) innoitusta saanut presiöösi tyyli on urbaania, usein myös nokkelaa ja älykästä. Sen edustavia saavutuksia ovat Madeleine de Scudéryn mammuttiromaanit Artaméne, ou le Grand Cyrus (1649-53, Artamène eli suuri Cyrus) ja Clélie, histoire romaine (1654-60, Clelia, roomalainen tarina). Hienostelu johti yhä suurempaan keinotekoisuuteen ja teeskentelyyn, jota Molière pilkkaa komediassaan Les Précieuses ridicules (1659, Sievistelevät hupsut) ja Nicolas Boileau-Despréaux satiirissaan Les Héros de romans (1678). Presiöösiin runouteen verrattavaa kirjallisuutta harrastettiin myös Italiassa, Espanjassa, Saksassa ja Englannissa.

Vieraskieliset vastineet

preciosityenglanti
préciositéranska
preciösruotsi
pretiösruotsi
Preziösitätsaksa
pretsioosneviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.03.2019: Kirjallisuudentutkimus:presiöösi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:presiöösi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →