Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

moraliteetti

moraliteetti
Definition 1400-1500-luvulla varsinkin Ranskassa, Englannissa, Italiassa ja Alankomaissa suosittu uskonnollisen draaman muoto, opettavainen allegorinen näytelmä
Explanation Moraliteetin juuret olivat miraakkeli- ja mysteerinäytelmissä, saarnakirjallisuudessa, exemplumeissa ja romansseissa. Usein saarnan dramatisointina palvelleessa moraliteetissa esiintyi personoituja hyveitä ja paheita, tauteja ja houkutuksia, jotka taistelivat keskenään ihmisen sielussa. Moraliteetin keskeinen teema oli lähestyvän viimeisen tuomion aikaansaama katumus. Moraliteeteissa kristinuskon pelastusoppi esitettiin yksinkertaistetussa muodossa. Vakavaa sanottavaa saatettiin keventää lyhyillä koomisilla välinäytöksillä.

Vanhin säilynyt englantilainen moraliteetti on The Castell of Perseverance (n. 1405-20). Tunnetuin on suulliseen traditioon pohjautunut Everyman (painettu n. 1510, Jokamies), josta on olemassa myös varhaisempi ja ehkä alkuperäisempi alankomaalainen versio Elckerlijk. Näytelmän päähenkilö Jokamies on koko ihmiskunnan allegorinen edustaja. Sen muita allegorisia henkilöhahmoja ovat Jumala, Sanansaattaja, Kuolema, Toveruus, Hyveet, Tieto, Kauneus ja Voima. Pahuuden voimina moraliteeteissa esiintyvät mm. henkilöityneet Maailma, Liha, Paholainen ja Seitsemän kuolemansyntiä.

Moraliteettien taiteellinen taso vaihteli, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan ne saattoivat olla hyvinkin vaikuttavia. Kirjoittajista useimmat ovat jääneet tuntemattomiksi; englantilaisen moraliteetin Magnyfycence (n. 1516) tekijäksi tiedetään satiirisista runoistaan kuulu John Skelton. Myös Elisabetin ajan draamassa on tavattavissa moraliteettien kaikuja, varsinkin Christopher Marlowen näytelmässä The Tragical History of Doctor Faustus (kirj.1588-92, ilm. 1604). Ranskassa moraliteettia ja farssia oli usein hankala erottaa toisistaan ja 1400-luvulla myös englantilaiset moraliteetit sisälsivät burleskeja kohtauksia arkielämästä. 1500-luvulla moraliteetti alkoi kehittyä interludiksi.

Equivalents

moralidadespanja
moralitàitalia
moralitaslatina
moralitéranska
moralitetruotsi
Moralitätsaksa
moralitevenäjä
moraliteeviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.07.2019: Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →