Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

moraliteetti

moraliteetti
Määritelmä 1400-1500-luvulla varsinkin Ranskassa, Englannissa, Italiassa ja Alankomaissa suosittu uskonnollisen draaman muoto, opettavainen allegorinen näytelmä
Selite Moraliteetin juuret olivat miraakkeli- ja mysteerinäytelmissä, saarnakirjallisuudessa, exemplumeissa ja romansseissa. Usein saarnan dramatisointina palvelleessa moraliteetissa esiintyi personoituja hyveitä ja paheita, tauteja ja houkutuksia, jotka taistelivat keskenään ihmisen sielussa. Moraliteetin keskeinen teema oli lähestyvän viimeisen tuomion aikaansaama katumus. Moraliteeteissa kristinuskon pelastusoppi esitettiin yksinkertaistetussa muodossa. Vakavaa sanottavaa saatettiin keventää lyhyillä koomisilla välinäytöksillä.

Vanhin säilynyt englantilainen moraliteetti on The Castell of Perseverance (n. 1405-20). Tunnetuin on suulliseen traditioon pohjautunut Everyman (painettu n. 1510, Jokamies), josta on olemassa myös varhaisempi ja ehkä alkuperäisempi alankomaalainen versio Elckerlijk. Näytelmän päähenkilö Jokamies on koko ihmiskunnan allegorinen edustaja. Sen muita allegorisia henkilöhahmoja ovat Jumala, Sanansaattaja, Kuolema, Toveruus, Hyveet, Tieto, Kauneus ja Voima. Pahuuden voimina moraliteeteissa esiintyvät mm. henkilöityneet Maailma, Liha, Paholainen ja Seitsemän kuolemansyntiä.

Moraliteettien taiteellinen taso vaihteli, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan ne saattoivat olla hyvinkin vaikuttavia. Kirjoittajista useimmat ovat jääneet tuntemattomiksi; englantilaisen moraliteetin Magnyfycence (n. 1516) tekijäksi tiedetään satiirisista runoistaan kuulu John Skelton. Myös Elisabetin ajan draamassa on tavattavissa moraliteettien kaikuja, varsinkin Christopher Marlowen näytelmässä The Tragical History of Doctor Faustus (kirj.1588-92, ilm. 1604). Ranskassa moraliteettia ja farssia oli usein hankala erottaa toisistaan ja 1400-luvulla myös englantilaiset moraliteetit sisälsivät burleskeja kohtauksia arkielämästä. 1500-luvulla moraliteetti alkoi kehittyä interludiksi.

Vieraskieliset vastineet

moralidadespanja
moralitàitalia
moralitaslatina
moralitéranska
moralitetruotsi
Moralitätsaksa
moralitevenäjä
moraliteeviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003, OjalaA

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti.)