Esittävät taiteet:miraakkelinäytelmä

    Tieteen termipankista

    miraakkelinäytelmä

    miraakkelinäytelmä
    Määritelmä pyhimyslegendaan liittyvää ihmettä käsittelevä keskiaikainen näytelmä
    Selite

    Miraakkelinäytelmä kehittyi 900-luvulta lähtien mysteerinäytelmien pohjalta, ja se oli suosittu 1200-1500-luvulla Ranskassa, Englannissa ja Saksassa. Miraakkelinäytelmä irtaantui pyhimyksien elämäkertoihin liittyvästä kirkollisesta liturgiasta omaksi lajikseen, johon keskiajalla liittyi uskonnollisen funktion lisäksi aina moraalinen exemplum. Näytelmä oli dramatisoitu pyhimysten, erityisesti Neitsyt Marian, elämänvaiheiden ja heistä kerrottujen ihmetekojen pohjalta. Miraakkelinäytelmä voidaan jakaa eri tyyppeihin sen mukaan, kuka tai mikä legendassa sai aikaan ihmeen: marttyyri, suojeluspyhimys, Neitsyt Maria tai pyhäinjäännös.


    Miraakkeleja esitettiin lähinnä helluntaiviikolla tai Pyhän ruumiin juhlassa. Maineikkaita lajin edustajia olivat englantilainen Ludus De Sancta Katharina (1110), ranskalainen, peräti 42 näytelmän syklin käsittävä Miracles de Notre Dame 1300-luvun loppupuolelta, saksalainen Marienklage (n. 1500) ja hollantilainen Mariken van Nieumeghen (n. 1500). Miraakkeli- ja mysteerinäytelmä ovat likeisiä käsitteitä; edellinen pohjautuu lähinnä pyhimysten vaiheisiin, jälkimmäinen Raamatun tapahtumiin.
    Lisätiedot Latinan miraculum=ihme

    Erikieliset vastineet

    miracle playenglanti (English)
    miracleranska (français)
    mirakelspelruotsi (svenska)
    Mirakelspielsaksa (Deutsch)
    miraakelviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 23.4.2024: Esittävät taiteet:miraakkelinäytelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:miraakkelinäytelmä.)