Taidehistoria:ikoni

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ikoni

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
ikoni
pyhäinkuva(1. merkitys; vanhahtava ilmaus)
ikooni(vanhentunut)
Definition
1) varhaiskristillisen ja erityisesti itäisen kristillisen kirkon kulttikuva, jonka aihe perustuu kirkon tradition pyhiin teksteihin
2) yleismerkityksessä kuva
Explanation Kristillisen kulttikuvan merkityksessä ikonista voidaan käyttää synonyymiä pyhä kuva, joka viittaa sekä sen teologisesti määriteltyyn asemaan että käyttöyhteyteen jumalanpalvelusesineenä. Tämä ei ole sidoksissa ikonin valmistusteknikaan tai materiaaliin, vaikka yleensä valitaan käsityö ja arvokkaat materiaalit.
Maalaaminen eri tekniikoin on yleisin tapa valmistaa ikoni. Enkaustiikka ja tempera pohjustetulle puupohjalle ovat vanhimmat käytetyt maalaustekniikat. Öljyvärein kankaalle maalatut ikonit alkoivat vähitellen yleistyä läntisen maalaustaiteen vaikutuksesta 1600-luvulta alkaen. Taideakatemioiden opetusmenetelmät vaikuttivat sekä ikonien tekniikkaan että muotokieleen ja ikonimaalaus oli osa Venäjän taideakatemioiden ja muiden taidekoulujen opetusta 1700-luvun loppupuolella ja etenkin 1800-luvulla. Ikoneja voidaan myös esimerkiksi valaa metallista, kirjoa kankaalle tai tuottaa painokuvina.
Additional Information muinaiskreik. eikon = kuva

Equivalents

iconenglanti
εικόναkreikka
icôneranska
ikonruotsi
Ikonsaksa
иконаvenäjä

Related Concepts

Sources

KemppiH2017, HussoK2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.7.2020: Taidehistoria:ikoni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:ikoni.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →