Taidehistoria:maalaustaide

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

maalaustaide

maalaustaide
Definition kuvataiteen laji, jossa erilaisin välinein maalattavaa ja työstettävää pintaa hahmotetaan värien avulla
Explanation Maalaustaide hyödyntää monenlaisia pintoja ja tekniikoita. Eri aikoina käsitykset siitä, mitä maalaustaiteen piiriin luetaan, ovat vaihdelleet. Nykyisin vanhimmat maalaustaiteeseen kuuluviksi katsotuista tuotteista ovat esihistorialliset luolamaalaukset. Maalaustaiteen lajeista tyypillisimmäksi on yleensä mielletty myöhäiskeskiajalla käyttöön tullut ja renessanssin aikana yleistynyt taulumaalaus. Muita maalaustaiteen lajeja ovat muun muassa seinämaalaukset, joita tunnetaan esimerkiksi muinaisesta Egyptistä, etruskeilta ja antiikin Roomasta, sekä lasimaalaukset, mosaiikit ja miniatyyrimaalaukset.

Maalaustaiteessa käytetään värejä, jotka valmistetaan väripigmentistä ja sideaineesta. Värejä voidaan valmistaa itse tai käyttää tehdasvalmisteisia värejä. Usein sideaineen laji määrittelee väristä käytettyä nimitystä. 1900-luvun modernismin myötä eri tekniikoiden väliset rajat ovat madaltuneet ja tekniikoissa on myös lähestytty muiden taiteenalojen käyttämiä keinoja. Tekninen kehitys on myös mahdollistanut uudenlaisten materiaalien ja työskentelyvälineiden käyttöönoton.

Maalaustaiteen tuotteita voidaan jaotella erilaisiin ryhmiin monilla tavoilla. Tavallisia jaotteluperusteita ovat esimerkiksi käytetty väriaine ja maalaustekniikka, maalauspohjan materiaali sekä maalauksen aihepiiri tai kohde. Modernismin myötä yhdeksi perusjaottelutavaksi on otettu jako esittävään eli figuratiiviseen ja ei-esittävään eli abstraktiin taiteeseen.

Equivalents

paintingenglanti
pinturaespanja
pitturaitalia
peintureranska
måleriruotsi
målarkonstruotsi
Malereisaksa
искусствоvenäjä(taidetta yleensä tarkoittavaa sanaa voidaan käyttää myös pelkästään maalaustaidetta tarkoittaen)
живописьvenäjä
maalikunstviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Taidehistoria:maalaustaide. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:maalaustaide.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →