Semiotiikka:symboli

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

symboli

symboli
Määritelmä merkki, joka on lainomaisessa suhteessa objektiinsa
Selite Symbolin merkkisuhde perustuu konventioon, eli sääntöön, periaatteeseen tai tapaan, joka liittää merkkivälineen objektiin. Tapaus rinnastuu koodiin strukturalistisessa semiotiikassa. Symbolissa merkkiväline ei ole objektin kaltainen eikä sen aiheuttama. Merkkisuhde perustuu konvention olemassaoloon, tapaan, sääntöön tai tottumukseen, jonka perusteella merkkivälinettä pidetään objektin edustajana. Symboliseen merkkiin sisältyy aina myös ikonisia ja indeksikaalisia piirteitä. Ne eivät sulje toisiaan pois vaan toimivat yhdessä. Symboli on kehittynein merkkiluokka, koska kaikki kolme merkitsemistapaa, samankaltaisuus, jatkuvuus ja konventionaalisuus vaikuttavat sen toiminnassa.


Symbolisen merkin esimerkkinä voisi olla Suomen siniristilippu. Sen asema maan tunnusmerkkinä perustuu konventioon - päätökseen, jonka nojalla juuri tuo lippumalli valittiin kansalliseksi symboliksi. Sanat ovat myös symbolien esimerkkejä, koska niiden merkitys perustuu konventioon.
Lisätiedot kr. symbolon

Vieraskieliset vastineet

symbolenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Veivo&Huttunen1999

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.02.2019: Semiotiikka:symboli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:symboli.)