Semiotiikka:symboli

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

symboli

symboli
Definition merkki, joka on lainomaisessa suhteessa objektiinsa
Explanation Symbolin merkkisuhde perustuu konventioon, eli sääntöön, periaatteeseen tai tapaan, joka liittää merkkivälineen objektiin. Tapaus rinnastuu koodiin strukturalistisessa semiotiikassa. Symbolissa merkkiväline ei ole objektin kaltainen eikä sen aiheuttama. Merkkisuhde perustuu konvention olemassaoloon, tapaan, sääntöön tai tottumukseen, jonka perusteella merkkivälinettä pidetään objektin edustajana. Symboliseen merkkiin sisältyy aina myös ikonisia ja indeksikaalisia piirteitä. Ne eivät sulje toisiaan pois vaan toimivat yhdessä. Symboli on kehittynein merkkiluokka, koska kaikki kolme merkitsemistapaa, samankaltaisuus, jatkuvuus ja konventionaalisuus vaikuttavat sen toiminnassa.


Symbolisen merkin esimerkkinä voisi olla Suomen siniristilippu. Sen asema maan tunnusmerkkinä perustuu konventioon - päätökseen, jonka nojalla juuri tuo lippumalli valittiin kansalliseksi symboliksi. Sanat ovat myös symbolien esimerkkejä, koska niiden merkitys perustuu konventioon.
Additional Information kr. symbolon

Equivalents

symbolenglanti

Related Concepts

Sources

Veivo&Huttunen1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.04.2019: Semiotiikka:symboli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:symboli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →