Semiotiikka:symboli

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

symboli

symboli
Definition


1. merkki, joka on konventionaalisessa suhteessa objektiinsa


2. psykoanalyyttisessä teoriassa merkki, joka assosioituu usein ikonisesti johonkin viettiin liittyvään objektiin tai tapahtumaan (esim. fallossymbolit)
Explanation Termiä "symboli" käytetään toisinaan synonyyminä yleisesti merkeille. Tavallisimmin symboli kuitenkin ajatellaan tai määritellään merkiksi, jonka merkkisuhde perustuu konventioon, eli sääntöön, periaatteeseen tai tapaan, joka liittää merkkivälineen sen viittauskohteeseen tai objektiin. Vaikka sekä Peircellä symbolisen merkin ja sen objektin että Saussurella merkitsijän ja merkityn välinen suhde on konventionaalinen, ei näitä voi rinnastaa, sillä Saussuren merkitty vastaa lähemmin Peircen käsitystä interpretantista kuin objektista. Peircen semiotiikassa symboli voi muistuttaa kohdettaan tai osoittaa siihen, mutta se voi silti toimia symbolisena merkkinä, jos sen tulkitiisja liittää sen objektiin pelkästään vallitsevan tavan mukaisesti kiinittämättä huomiota mahdollisiin ikonisiin tai indeksikaalisiin yhteyksiin (jotka voivat tulla myöhemmin merkityksellisiksi). Merkkisuhde perustuu konvention olemassaoloon, tapaan, sääntöön tai tottumukseen, jonka perusteella merkkivälinettä pidetään objektin representaationa.
Esimerkkejä symbolisista merkeistän on mm. Suomen siniristilippu. Sen asema maan tunnusmerkkinä perustuu konventioon - päätökseen, jonka nojalla juuri tuo lippumalli valittiin kansalliseksi symboliksi. Kielelliset merkit kuten sanat ovat myös suureksi osaksi symbolisia samoin kuin matemaattiset symbolit. Symbolisella logiikalla viitataan usein logiikan esityksiin, jossa käytetään matemaattisen kaltaista esitystapaa (kuten kaavoja ja todistuksia) ja matemaattisia symboleita.
Additional Information kr. symbolon

Equivalents

symbolenglanti
symbolruotsi
символvenäjä

Related Concepts

Sources

Veivo&Huttunen1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.10.2020: Semiotiikka:symboli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:symboli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →