Filosofia:matemaattinen logiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

matemaattinen logiikka | symbolinen logiikka

matemaattinen logiikka
symbolinen logiikka
Määritelmä logiikan moderni muoto, jossa luotetaan symboleihin ja matematiikan metodeihin
Selite Matemaattinen tai symbolinen logiikka sisältää propositionaalisen logiikan ja predikaattilogiikan. Se voidaan johtaa Leibniziin, Booleen ja Peanoon, mutta sai modernin muotonsa vuonna 1879 julkaistussa teoksessa Begriffsschrift, jonka kirjoittajana toimi Gottlob Frege (1848-1925). Matemaattista logiikka kehittivät edelleen Bertrand Russell (1872-1970) ja Alfred Whitehead (1861-1947) teoksessaan Principia Mathematica (1910). Russell ja Whitehead pyrkivät johtamaan matematiikan logiikasta.
Matemaattisessa logiikassa luotetaan symboleihin ja matematiikan metodeihin, mutta se on myös looginen teoria matemaattisesta analyysistä ja sovellettavissa moniin matematiikan perinteisiin aloihin. Monet filosofiset ongelmat ovat nousseet modernin logiikan kehityksen myötä, mutta modernista matemaattisesta logiikasta on kehittynyt tekninen työväline matemaatikoille ja matematiikan filosofeille, jolla voidaan tutkia matematiikan perusteita.

Vieraskieliset vastineet

mathematical logicenglanti
symbolic logicenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BunninNYuJ2004, SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:matemaattinen logiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:matemaattinen logiikka.)