Oikeustiede:vastine oikeudenkäynnissä

Tieteen termipankista

vastine oikeudenkäynnissä

vastine oikeudenkäynnissä
Määritelmä vastaajan ensimmäinen lausuma (vastaus) oikeudenkäynnissä
Selite

Vastineessaan vastaaja antaa vastauksensa kanteen johdosta ja puolestaan esittää mahdolliset vaatimuksensa.

Uudessa siviiliprosessissa annettavassa haasteessa vastaajaa kehotetaan vastaamaan asiassa ensiksi kirjallisesti tai tietyin edellytyksin suullisesti valmistelun istunnossa. Vastaajan on jo ensimmäisessä vastauksessaan 1) ilmoitettava, myöntääkö hän kanteen vai vastustaako hän sitä, 2) vastustaessaan kannetta esitettävä vastustamiselle sellaiset perusteet, joilla on merkitystä asian ratkaisemisen kannalta, 3) ilmoitettava mahdollisuuksien mukaan todisteensa ja mitä hän niillä aikoo näyttää toteen, 4) esitettävä vaatimuksensa oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta, jos hän pitää sitä aiheellisena, 5) liitettävä vastaukseensa asiakirjansa ja kirjalliset todisteensa ja 6) tehtävä mahdolliset prosessiväitteensä. Käräjäoikeus voi lisäksi kehottaa vastaajaa lausumaan vastauksessaan jostakin erityisestä kysymyksestä. Vastineelle asetetut vaatimukset vastaavat olennaisilta osiltaan haastehakemukselle asetettuja samantasoisia vaatimuksia.

Myös uudessa rikosprosessissa jo vastaajan ensimmäiseltä vastaukselta edellytetään siviiliprosessin tapaan aikaisempaa suurempaa yksityiskohtaisuutta. Kirjallista vastinetta ei kuitenkaan ole tarkoitettu riita-asioiden tapaan ensisijaiseksi vastaamistavaksi rikosasioissa. Tämän mukaisesti rikosprosessissa annettavassa haasteessa vastaajaa kehotetaan vastaamaan häntä vastaan esitettyihin vaatimuksiin kirjallisesti tuomioistuimen asettamassa määräajassa tai suullisesti istunnossa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Antti Jokela

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-IV, s. 830-831, JokelaA2012, s. 386-394 ja 456-461

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:vastine oikeudenkäynnissä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastine oikeudenkäynnissä.)