Oikeustiede:haaste

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

haaste

haaste
Määritelmä henkilölle osoitettu kehotus vastata kantajan kanteeseen tai kutsu saapua tuomioistuimeen.
Selite Yleisimmin haasteella tarkoitetaan vastaajalle osoitettua kehotusta tai kutsua. Laajassa merkityksessä haaste-käsitteen piiriin kuuluvat myös todistajan, asiantuntijan ja kolmannen henkilön (kuultavan) kutsuminen tuomioistuimeen, julkinen haaste velkojille jne. Alkuperäiselle kantajalle samassa asiassa vastaajan pyynnöstä annettua haastetta kutsutaan vastahaasteeksi.

Menettelyn kannalta haastesäännöstössä voidaan erottaa kolme eri vaihetta, nimittäin haasteen pyytäminen, haasteen antaminen ja haasteen tiedoksianto. Haasteen pyytäminen eli haastehakemuksen esittäminen on kantajan asia. Haasteen antaminen samoin kuin uudessa menettelyssä pääsääntöisesti sen tiedoksianto kuuluvat tuomioistuimelle.

Nykyisin vastaajalle ilmoitetaan haasteessa sen tiedoksiannosta laskettava määräaika, jonka kuluessa vastaus on haasteessa ilmoitetulla uhalla toimitettava tuomioistuimen kansliaan. Jos vastaaja kutsutaan suoraan valmisteluistuntoon, haasteessa ilmoitetaan istunnon aika ja paikka. Vastaajalle tiedoksi annettavat haasteasiakirjat koostuvat haasteesta, haastehakemuksesta ja siihen liitetyistä asiakirjoista (ks. tiedoksianto).
Lisätiedot
Kirjoittaja:Antti Jokela

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-IV, JokelaA2012, LappalainenJ1995, Letto-VanamoP1991

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Oikeustiede:haaste. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:haaste.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg