Oikeustiede:reklamaatio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

reklamaatio

reklamaatio
Definition vaadeoikeuden säilyttämiseksi tai toisen osapuolen vaatimusten torjumiseksi toiselle tehty ilmoitus oikeustilaa koskevasta omasta käsityksestä ja mahdollisesti siihen perustuvista vaatimuksista, esimerkiksi velkojan ilmoitus velalliselle siitä, että tämä ei ole tehnyt sopimuksenmukaista suoritusta tai sopimuksen tekemisessä tarjouksen tekijän ilmoitus siitä, että vastaus ei ole tarjouksen mukainen
Explanation Jos velkoja ei reklamoi määräajassa, hän menettää oikeutensa vaatia sopimusrikkomuksen seuraamuksia tai oikeustila määräytyy toisen osapuolen käsityksen mukaisesti, esimerkiksi sopimus syntyy tarjousta vastaamattoman vastauksen mukaisena. Reklamaatio ei ole yleensä välttämätön, jos toisen sopimuspuolen suoritus on jäänyt kokonaan tapahtumatta. Osapuolen vilpillinen menettely voi myös poistaa vastapuolen reklamaatiovelvollisuuden. Reklamaatiota sanotaan neutraaliksi, jos velkoja ei siinä vielä yksilöi vaatimuksiaan. Reklamaatio on yksipuolinen toimi, eikä velallisen vastustus vaikuta sen pätevyyteen. Edes ylivoimainen este ei sitä vastoin yleensä vapauta velkojaa reklamaation laiminlyönnin seuraamuksista.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Rudanko

Related Concepts

Sources

BärlundJ2002, TaxellLE1972, s. 468

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.12.2019: Oikeustiede:reklamaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:reklamaatio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →