Oikeustiede:passiviteetti

    Tieteen termipankista

    passiviteetti

    passiviteetti
    Määritelmä oikeuksien säilyttämiseksi vaadittavan reagoinnin laiminlyönti
    Selite

    Oikeuksien säilyttäminen voi edellyttää reagointia ajan kulumiseen, jolloin passiviteetti voi johtaa saamis- tai esineoikeuden menetykseen (saamisen vanhentuminen, nautintasuoja). Reagointivelvollisuus voi kuulua oikeustilan selvittämistä koskevaan menettelyyn (prekluusio). Myös oikeudenloukkauksen seuraamusten toteuttaminen edellyttää tavallisesti ajoissa suoritettua reagointia (reklamaatio sopimusrikkomuksen perusteella, vahingonkorvauksen vanhentuminen, vaatimus oikeudenvastaisen tilan korjaamisesta, esimerkiksi naapurin oikeuksia loukkaavan rakentamisen oikaisemisesta). Oikeus vedota oikeustoimen pätemättömyyteen voidaan menettää passiviteetin vuoksi (OikTL 28 § 2 mom. ja 32 § 2 mom.).

    Joskus passiivisuus on lupa ymmärtää tahdonilmaisua vastaavaksi signaaliksi. Sopimuksen tekemisessä tarjouksen tekijä voi joutua passiviteetin vuoksi sidotuksi myöhästyneeseen tai tarjouksesta poikkeavaan vastaukseen (OikTL 4 § 2 mom. ja 6 § 2 mom.). Mutta jos tarjous tehdään toimittamalla suoritus vastapuolelle, tämän ei sidonnaisuuden torjuakseen tarvitse reagoida edes palauttamalla suoritus. Sallimisperusteinen valtuutus voi syntyä päämiehen salliessa jatkuvasti toisen tehdä oikeustoimia hänen puolestaan.

    Esimerkkejä passiviteettisääntelystä ovat myös prosessuaaliset määräajat sekä moitekanteiden, etuosto- ja lunastusoikeuksien määräajat, tavaramerkin menetys käyttämättä jäämisen vuoksi ja pakkolisenssi patenttiin, jota ei käytetä kotimaassa kohtuullisessa laajuudessa.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Matti Rudanko

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ArnholmCJ1975, s. 46, CervinU1960, KarlgrenH1965

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Oikeustiede:passiviteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:passiviteetti.)