Oikeustiede:oikeusidealismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

oikeusidealismi

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
oikeusidealismi
Määritelmä käsitys, jonka mukaan oikeusnormin voimassaolo on ideaalinen tai ajatuksellinen kvaliteetti, joka ei suoraan tai yksinomaan määräydy vain kansalaisten käyttäytymisen tai tuomioistuinten ja muiden viranomaisten ratkaisutoiminnan mukaan
Selite Tanskalainen oikeusfilosofi Alf Ross on todennut sattuvasti, että idealistisen käsityksen mukaan oikeusnormia noudatetaan, koska se on voimassa; realistisen käsityksen mukaan oikeusnormi on voimassa, koska sitä noudatetaan. Kysymys on siis siitä, onko oikeusnormin voimassaolo idealistisen vai realistisen ontologian mukainen kvaliteetti. Ongelma liittyy laajempaan kysymykseen olemisen ja pitämisen välisestä suhteesta sekä viime kädessä myös oikeusteorian keskeisiin suuntauksiin ja niiden välillä vallitseviin filosofisiin eroihin. Oikeudellisen idealismin mukaan normin voimassaolo on siten seurausta esimerkiksi Hans Kelsenin transendentaalis-loogisen perusnormin (saks.: Grundnorm), Alf Rossin tuomarien kollektiivisesti sisäistämän normatiivisen ratkaisuideologian (tansk.: den normative ideologi der besjæler dommeren) eli vallitsevan oikeuslähdeopin tai luonnonoikeusopin tarkoittaman "oikean oikeuden" eli ehdottoman uskonnollisen tai yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kriteerien täyttymisestä – ei esimerkiksi siitä, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset tehokkaasti soveltavat sanottuja oikeusnormeja. Kuten Rossa on todennut: ”Retsvidenskaben beskæftiger sig med den normative ideologi der besjæler dommeren. Kendskab til denne ideologi (og dens tolkning) sætter os derfor i stand til med betydelig sikkerhed at forudberegne det retsgrundlag, hvorpå visse fremtidige afgørelser vil blive truffet, og som altså vill figurere i domspræmisserne” (Ross, Om ret og retfærdighed, s. 56-57).
Lisätiedot
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

RossA1956

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Oikeustiede:oikeusidealismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusidealismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →