Oikeustiede:skandinaavinen realismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

skandinaavinen realismi

skandinaavinen realismi
Definition pohjoismainen, Axel Hägerströmin filosofiasta inspiraationsa ammentanut oikeustieteellinen tutkimussuuntaus, jonka huippukausi oli 1920–1950 –luvuilla
Explanation Skandinaavisen realismin mukaan niin sanottu käytännöllinen tiede eli normeja tai arvoja tuloksinaan tuottava tutkimus oli tieteellisenä pyrkimyksenä mahdoton. Tieteellisesti ei voitu selvittää, miten asioiden pitää olla. Oikeustieteen kohteena oli muiden tieteiden tavoin ajallis-paikallinen kokemusmaailma, jota voitiin tutkia empiirisesti. Oikeusnormin voimassaolo tarkoitti sitä, että normi oli tehokas yhteiskunnassa.


Toisin kuin voitaisiin ajatella, skandinaavisen realismin edustajat eivät vaatineet, että oikeustieteen tulisi muuttua empiiriseksi tutkimukseksi yhteiskunnan oikeuskoneiston toiminnasta. Oikeussääntöjen sisällön selvittäminen hyväksyttiin edelleen oikeustieteen perustehtäväksi. Oikeudellista argumentointia oli sitä vastoin muutettava luopumalla käsitelainopilliselle tutkimustavalle ominaisesta käsitteistä päättelystä ja korvaamalla se reaalisilla argumenteilla.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Helin

Related Concepts

Sources

BjarupJ1978, HelinM1988, OlivecronaK1971, RossA1951

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.9.2020: Oikeustiede:skandinaavinen realismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:skandinaavinen realismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →