Oikeustiede:konkurssinedellytykset

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konkurssinedellytykset

konkurssinedellytykset
Määritelmä konkurssilaissa säädetyt, velallisen taloudellisia olosuhteita ja hakijan saatavaa koskevat seikat, joiden perusteella velallinen voidaan asettaa konkurssiin, jos konkurssiin asettamiselle ei ole konkurssilaissa säädettyjä esteitä
Selite Konkurssinedellytyksenä on velallisen maksukyvyttömyys, toisin sanoen, että velallinen on muutoin kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä. Eräissä tapauksissa myös ylivelkaisuus voi olla perusteena konkurssiin asettamiselle. Velallista koskevat konkurssinedellytykset ovat tapauskohtaisesti tutkittavia, velallisen taloudelliseen tilanteeseen liittyviä olosuhteita erotuksena konkurssikelpoisuudesta, joka tarkoittaa pysyvää muodollista asianosaiskelpoisuutta tulla asetetuksi konkurssiin. Maksukyvyttömyyden näyttämistä helpottavat velkoja-aloitteisessa konkurssissa konkurssilaissa säädetyt oletukset, joiden vallitessa velallinen katsotaan vastanäytön puuttuessa maksukyvyttömäksi.

Konkurssinedellytyksenä on myös, että velkoja-aloitteisessa konkurssissa konkurssihakemuksen tehneen velkojan saatava täyttää konkurssilaissa säädetyt saatavan oikeellisuutta koskevat vaatimukset.

Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tuula Linna

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:konkurssinedellytykset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konkurssinedellytykset.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg