Oikeustiede:konkurssikelpoisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konkurssikelpoisuus

konkurssikelpoisuus
Määritelmä velallisen muodollinen asianosaiskelpoisuus tulla asetetuksi konkurssiin
Selite Konkurssilain mukaan konkurssikelpoisia ovat sekä oikeushenkilöt (yhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä säätiöt) että luonnolliset henkilöt. Merkitystä ei ole sillä, onko luonnollinen henkilö niin sanottu yksityishenkilö vai yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja. Konkurssikelpoisia ovat myös konkurssipesä ja kuolinpesä. Yliopistotkin voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssikelpoisia ovat lähtökohtaisesti myös pankit ja vakuutuslaitokset, mutta niiden joutumista konkurssiin on lainsäädännössä pyritty ehkäisemään. Konkurssikelpoisia eivät ole julkisyhteisöt, kuten valtio, kunta tai ev.lut. tai ortodoksinen kirkko.

Konkurssikelpoisuus viittaa muodollis-prosessuaaliseen konkurssivelallisen asemaan, joka tulee erottaa konkurssiin asettamisen aineellisista edellytyksistä (maksukyvyttömyys) ja esteistä (esimerkiksi velkojalla oleva vakuus).

Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tuula Linna

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, s. 68-80, KouluR2009

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:konkurssikelpoisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konkurssikelpoisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg