Oikeustiede:huolinta

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

huolinta

huolinta
Definition huolinta on tavarankuljetukseen kiinteästi liittyvä toiminto, jossa erillinen itsenäinen yrittäjä, huolitsija, ottaa omissa nimissään tavaranomistajan lukuun huolehtiakseen tämän tavaroiden kuljetuksen järjestämisestä
Explanation Huolinta käsittää säännönmukaisesti myös muunlaisia tavaran kuljetukseen kiinteästi liittyviä toimia, kuten tavaran tullauksesta huolehtimisen samoin kuin muun tuonti- ja vientiselvityksen. Käytännössä huolintaan liittyy usein myös tavaroiden varastointia.

Huolitsijalla on oikeus saada palkkio toimistaan ja korvaus kuluistaan. Hänellä on myös pidätysoikeus hallussaan oleviin päämiehen tavaroihin kulujensa ja palkkionsa vakuudeksi.

Käytännössä huolinta on laajentunut toimintojensa osalta siten, että huolitsija ottaa usein huolehtiakseen paitsi kuljetuksen järjestämisestä, myös varsinaisesta kuljetuksesta. Tällöin huolitsija toimii myös rahdinkuljettajana, ja hänen oikeusasemansa määräytyy tältä osin rahdinkuljettajaa koskevien säännösten mukaan.
Additional Information
Kirjoittaja: Kari Hoppu

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, Hoppu&Hoppu2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.7.2020: Oikeustiede:huolinta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:huolinta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →