Oikeustiede:hallintovalitus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hallintovalitus

hallintovalitus
Määritelmä yleisin hallinto-oikeudellinen valituslaji, jossa on kysymys säännönmukaisesta muutoksenhausta pääasiassa valtion hallintoviranomaisten päätöksiin
Selite Hallinto-oikeudelliset päävalitusmuodot ovat hallintovalitus ja kunnallisvalitus. Hallintovalitus on valtionhallinnon ohella käytössä muun muassa kunnallisilla erityisaloilla. Päävalituslajien lisäksi käytössä on myös erityissäännöksin järjestettyjä valitusmuotoja kuten kirkollisvalitus sekä verojen ja maksujen täytäntöönpanoon liittyvä perustevalitus. Laajassa merkityksessä hallintovalitus-termiä käytetään kuvaamaan yleisesti valitusta hallintoasioissa. Hallintovalitus tehdään pääsääntöisesti hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallintovalitus eroaa kunnallisvalituksesta etenkin valitusoikeuden, valitusperusteiden ja valitusviranomaisen tutkimisvallan laajuuden suhteen. Hallintovalituksessa valitusoikeus on lähtökohtaisesti asianosaisella, ja valitusviranomainen voi yhtenä ratkaisuvaihtoehtona myös muuttaa viranomaisen päätöstä. Varsinaisen uuden hallintopäätöksen tekeminen ei kuitenkaan kuulu tuomioistuimen toimivaltaan. Hallintovalituksen yhteydessä on mahdollista nojautua sekä laillisuus- että tarkoituksenmukaisuusperusteisiin. Valitusviranomaisen tutkimisvalta on hallintovalituksessa myös laajempi kuin kunnallisvalituksessa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Leena Halila

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:hallintovalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintovalitus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →