Oikeustiede:ekstinktio

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ekstinktio

ekstinktio
Määritelmä lähinnä vilpittömässä mielessä olleen varallisuusoikeuden haltijan suoja sellaista toista varallisuusoikeuden haltijaa vastaan, joka nauttii aikaprioriteettiperiaatteen mukaista suojaa
Selite Jos kahta varallisuusoikeutta ei voida täysin toteuttaa samanaikaisesti, ristiriita ratkeaa aikaprioriteettiperiaatteen mukaan lähtökohtaisesti sen osapuolen hyväksi, jolle on ensin perustettu oikeus yksilöityyn varallisuuskohteeseen. Vaikka ensin perustetun oikeuden haltija (eli niin sanottu primus) olisi tuolla tavoin suojattu, hänen saamansa suoja ei tavallisesti ole täydellistä. Ristiriita voi nimittäin ratketa myöhemmän oikeudenhaltijan (eli niin sanotun sekunduksen) hyväksi erityisesti tämän vilpittömän mielen perusteella. Silloin sanotaan sekunduksen saavan ekstinktion. Vilpittömän mielen lisäksi ekstinktio edellyttää monesti, että sekundus on voinut perustaa johonkin ulkoiseen seikkaan käsityksensä määräämistoimen suorittajan kelpoisuudesta. Tuollaisena ulkoisena seikkana tulee määräämistoimen kohteesta riippuen kysymykseen esimerkiksi esineen tai arvopaperin hallinta taikka julkiseen rekisteriin tehty kirjaus. Ekstinktion lisäedellytyksenä on monesti se, että sekundus on ryhtynyt toimiin asemansa turvaamiseksi esimerkiksi ottamalla kohteen haltuunsa tai kirjaamalla oman oikeutensa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1993

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:ekstinktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ekstinktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg