Oikeustiede:bulvaani

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

bulvaani

bulvaani
Määritelmä henkilö, joka toimii omissa nimissään toisen henkilön lukuun tämän edun vuoksi ja tämän tahdon mukaan
Selite Bulvaani eli välihenkilö tai välikäsi tarkoittaa välillistä edustusta. Edustaja toimii omissa nimissään, peitellysti toisen lukuun. Päämiehen voidaan edellyttää pysyvän salattuna siltä, jonka kanssa bulvaani toimii omissa nimissään ja toisen lukuun. Päämiehellä on määräämisvalta bulvaanin toimiin.

Välikäsisuhdetta on käytetty normien rikkomiseen ja lain kiertämiseen muun muassa siinä tilanteessa, kun päämies ei voi laillisesti hankkia nimiinsä esimerkiksi tiettyä kiinteistöä tai tiettyjä osakkeita. Omistusjärjestely saatetaan kenties salata, vaikka estettä omaisuuden hankkimiseen päämiehen nimiin ei olisikaan. Välikäsisuhdetta käytetään toisinaan myös osakeyhtiöitä perustettaessa. Muussa kuin oikeudellisessa kielessä bulvaanista on käytetty myös sanaa haamuostaja.

Bulvaania käytettäessä salataan henkilö, jolle sopimuksen mukainen suoritus on tarkoitus todellisuudessa siirtää. Tästä huolimatta pääsääntönä on pidetty sitä, että välikäden käytön sisältämä erehdyttäminen ei johda pätemättömyyteen.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Heikki Halila

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:bulvaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:bulvaani.)