Oikeustiede:Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä

Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä
Definition Nimisuojajärjestelmään kuuluu kolme erilaista suojausmekanismia, joiden tarkoitus on suojata tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä menetelmällä sukupolvesta toiseen, vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai väärennöksiltä ja taata samalla kuluttaja siitä, että tuotteen valmistusmenetelmät ja raaka-aineet tunnetaan.
Explanation Rajatulta maantieteelliseltä alueelta peräisin olevien maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden osalta pakkauksissa on vaadittu yhdenmukaisia tunnuksia tai merkintöjä, jotta kuluttajat tuntisivat kyseisen tuoteluokan sekä siihen liittyvät takeet esimerkiksi laadun suhteen paremmin. Lisäksi sellaisten tuotteiden menekin edistämisestä, joilla on tiettyjä ominais- tai erityispiirteitä, voi olla huomattavaa taloudellista etua maaseudun taloudelle erityisesti syrjäisimmillä alueilla. Nimisuojajärjestelmän tavoitteena on lisäksi suojata tuotteen nimen väärinkäyttöä sekä tuotteen väärennöksiä. Järjestelmä toimii takeena sille, että tuotteen valmistukseen käytetyt raaka-aineet ja tuotteen alkuperä tunnetaan.

Euroopan unionin piirissä on määritelty kaksi toisistaan poikkeavaa maantieteellistä kuvausta, suojatut maantieteelliset merkinnät sekä suojatut alkuperänimitykset. Lisäksi aidon perinteisen tuotteen merkinnällä voidaan suojata tuotteen perinteistä valmistustapaa. Eri laatujärjestelmiin kuulumista ilmaisevat tunnukset, merkinnät ja lyhenteet.

Lähteet: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 1151/2012, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä, EUVL 343, 14.12.2012, s. 1.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

BarnardC2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.8.2020: Oikeustiede:Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg