Oikeustiede:suojattu alkuperänimitys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

suojattu alkuperänimitys

suojattu alkuperänimitys
Definition Euroopan unionin laajuinen suojaus- ja laatumerkintä, joka kuvaa maataloustuotteen tai elintarvikkeen alkuperää, josta johtuen tuotteella on jokin alkuperäaluetta kuvaava erityinen ominaispiirre
Explanation Alkuperänimityksellä tarkoitetaan alueen, määrätyn paikan tai rajatuissa tapauksissa maan nimeä, jota käytetään tarkoittamaan maataloustuotetta tai elintarviketta:

i) joka on peräisin kyseiseltä alueelta tai kyseisestä määrätystä paikasta tai maasta; ii) jonka laatu tai ominaisuudet johtuvat olennaisesti tai yksinomaan tietystä maantieteellisestä ympäristöstä, kuten esimerkiksi alueella tuotetusta raaka-aineesta ja iii) jonka tuotanto, jalostus ja käsittely tapahtuu rajatulla maantieteellisellä alueella yleisesti tunnetun osaamisen ja ammattitaidon mukaisesti.

Suojatun alkuperäisnimityksen saaneen tuotteen ominaispiirteiden tulee johtua erityisesti tietystä maantieteellisestä ympäristöstä, kuten esimerkiksi ilmastosta, maaperän laadusta tai muista paikallisista, kyseiselle ympäristölle ominaisista tekijöistä. Tämän lisäksi tuotteen tulee olla tuotettu ja käsitelty kyseisellä seudulla.

Tunnetuin alkuperänimityksen saanut tuote on Samppanja. Samppanja-nimitystä saa käyttää ainoastaan kuohuviinistä, jonka rypäleet ovat kasvaneet Champagnen maakunnan alueella. Muita alkuperänimityksellä suojattuja tuotteita ovat esimerkiksi Lapin puikula, Parman kinkku, Parmigiano Reggiano -parmesanjuusto, Gorgonzola, Feta-juusto sekä Toscanan extraneitsytoliiviöljy.

Lähteet: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 1151/2012, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä, EUVL 343, 14.12.2012, s. 1.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

BarnardC2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.9.2020: Oikeustiede:suojattu alkuperänimitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:suojattu alkuperänimitys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg