Kielitiede:akkusatiivi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

akkusatiivi

akkusatiivi
Määritelmä sijamuoto, jolla merkitään transitiivilauseen objektia
Selite
Akkusatiivisija erottaa monissa kielissä objektin (0) transitiivilauseen subjektista (A). Esimerkiksi venäjässä Miška (NOM) čitaet knigu (AKK) 'Miška lukee kirjaa' tai englannissa She (NOM) saw her (AKK).
Suomessa akkusatiivi-termillä on perinteisesti viitattu sekä suomen kielen n- että t-loppuisiin totaaliobjektin sijoihin, mutta viime aikoina sillä on siirrytty tarkoittamaan ainoastaan totaaliobjekteina käytettyjen persoonapronominien ja kuka-pronominin t-loppuista sijamuotoa.
Lisätiedot
Termi juontaa kreikasta, jossa se merkitsi tekemisen kohdetta mutta käännettiin latinassa "syytetyn sijaksi" (lat. accusare 'syyttää').
VISK2008 Akkusatiivi on nimitys t-päätteiselle sijamuodolle, jota käytetään persoonapronominin ja kuka-pronominin ollessa totaaliobjektina: minut, sinut, hänet, meidät, teidät, heidät ja kenet (» § 81, 1233). Perinteisesti akkusatiivi on totaaliobjektin sijojen yhteisnimitys: Näin rusakon ~ hänet ~ iltauutiset.

Vieraskieliset vastineet

akkusatiivosSuomen romanikieli
accusativeenglanti
casus accusativoslatina
akkusativnorja
akkusatiivapohjoissaame
ackusativruotsi
Akkusativsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KarlssonF2004, HäkkinenK2007, JK2009, Dixon2010a, Dixon2010b

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kielitiede:akkusatiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:akkusatiivi.)