Keskustelu Kirjallisuudentutkimus:aware

Page contents not supported in other languages.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20140402134506#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Luokan nimestä28. huhtikuuta 2014 kello 13.45

Luokan nimestä

Hei Niklas,

Huomasin sinun lisänneet uusia Japanin kirjallisuuden termejä kirjallisuudentutkimuksen aihealueelle, hieno juttu! Jäin kuitenkin miettimään tuota luokan "Japanilainen estetiikka" nimeä, koska se ei ole kirjallisuudentutkimuksen luokka, vaan viittaa laajemminkin estetiikkaan ja taiteentutkimukseen (japanilaisen estetiikan alle kuuluvat kirjallisuuden lisäksi myös kaikki muut japanilaisen taiteen lajit, ja jos luokkaa tulkitsee vielä laajemmin siellä pitäisi olla myös muita japanilaisen kulttuurin osa-alueita, kuten muotoilu, arkkitehtuuri, puutarha-arkkitehtuuri, teeseremonia, ikebana, manga, jne). Kun joskus tulevaisuudessa estetiikka ja/tai taiteentutkimus saavat omat aihealueensa, niin "Japanilainen estetiikka" kuuluisi luontevasti sinne. Sen sijaan tuo luomasi luokka "Japanin kirjallisuus" toimii hyvin yleisluokkana kaikille nyt kirjallisuudentutkimuksen alueelle lisäämillesi käsitteille, joten olisi parempi jos käyttäisit sitä luokan nimenä.

Vastaavia tapauksia ovat sellaiset kirjallisuudentutkimuksessa käytetyt termit, jotka yhdistävät eri taiteenaloja, kuten esimerkiksi groteski tai sosialistinen realismi: niitä käytetään sekä yleisterminä kuvaamassa tietynlaista estetiikkaa että erityismerkityksessä puhuttaessa juuri kirjallisuudesta.

yst. terveisin,

Tiina Käkelä-Puumala kirjallisuudentutkimuksen aihealueen koordinaattori

Tiina Käkelä-Puumala (keskustelu)2. huhtikuuta 2014 kello 13.45

Tervehdys!

Kiitos palautteesta. Ajattelin, että esimerkiksi wabi-sabi on niin läpikotaisin japanilaista estetiikkaa koskeva käsite, että olisi harhaanjohtavaa väittää sen liittyvän vain kirjallisuuteen. Teen toki muutokset, jos tämä ei haittaa.

Kaunista päivää, Niklas

Niklas Salmi (keskustelu)8. huhtikuuta 2014 kello 09.01

Hei, jos on termin ymmärtämisen kannalta olennaista että mainitaan yhteydet japanilaiseen estetiikkaan kokonaisuudessaan, niin se kannattaa ilman muuta tehdä esimerkiksi termilomakkeen lisätietoja-osassa. Olen itse tehnyt monen termin kohdalla näin kun on tarpeen kertoa, että jotakin termiä käytetään myös muissa konteksteissa kuin pelkkä kirjallisuudentutkimus.

terv. Tiina

Tiina Käkelä-Puumala (keskustelu)8. huhtikuuta 2014 kello 13.45