Filosofia:päättely

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

päättely

päättely
Määritelmä yleisesti päättely tarkoittaa kognitiivista prosessia, jossa olettamuksesta edetään perustellusti johtopäätökseen
Selite Päättely jakaantuu kolmeen päälajiin: induktio, deduktio ja abduktio. Induktiossa, joka ei säilytä totuutta päätellään rajallisesta todistusaineistosta yleiseen lainalaisuuteen. Esimerkiksi jos näemme 999 mustaa korppia, voimme siitä päätellä induktion avulla, että myös tuhannes korppi on musta.
Deduktiossa, joka on välttämättä totuuden säilyttävä, päätellään yleisestä erityiseen. Jos siis johtopäätös on tosi, myös olettamukset ovat tosia. Tavanomainen logiikan sääntöjen mukaan etenevä päättely on luonteeltaan deduktiviista. Abduktiossa puolestaan edetään todetusta ilmiöstä mahdolliseen selitykseen. Abduktiota käytetään tyypillisesti rikostutkimuksessa, jossa todisteiden perusteella pyritään löytämään tapahtuneelle selitys.
Lisäksi on analogiapäättelyä, jossa johtopäätökseen saavutaan samankaltaisuuden perusteella. Tutkimuskohteen perusteella voidaan myös erottaa teoreettinen ja käytännöllinen päättely.

Vieraskieliset vastineet

reasoningenglanti
inferenzaitalia
raisonnementranska
slutledningruotsi
Schlußfolgerungsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BunninNYuJ2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Filosofia:päättely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:päättely.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →