Filosofia:deduktio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

deduktiivinen päättely | deduktio

deduktiivinen päättely
deduktio
Definition 1. oletetun tai annetun päättelysysteemin päättelysääntöjen mukaisesti tehty päättelyketju 2. yleisemmin välttämättä totuuden säilyttävä päätelmä
Explanation Kun päättelyä kutsutaan deduktiiviseksi, sillä voidaan viitata (2) päättelyn välttämättömään totuudensäilyttävyyteen erotuksena induktiosta ja abduktosta, jotka eivät ole välttämättä totuudensäilyttäviä. Päättely on välttämättä totuudensäilyttävää, jos kaikissa niissä tilanteissa joissa kaikki oletukset eli premissit ovat tosia, on myös johtopäätös tosi. Tavanomaisesti loogisella pätevyydellä viitataan juuri päättelyn deduktiivisuuteen tässä yleisessä semanttisessa mielessä.
Deduktiolla voidaan viitata myös päättelyketjuun (1), jossa päättelyn premisseistä johdetaan askel askeleelta johtopäätös jonkin annetun päättelysysteemin päättelysääntöjen mukaan. Päättelyn pätevyyttä voidaan tutkia semanttisesti (välttämätön totuudensäilyttävyys) tai syntaktisesti, mikä merkitsee että joko konstruoidaan deduktio tai osoitetaan että sellainen on olemassa (ts. että se voitaisiin konstruoida). Deduktion olemassaolo on periaatteessa semantiikasta ja totuusmääritelmistä riippumaton mutta tavallisesti päättelysystemiltä edellytetään että sen aksioomat ovat välttämättä tosia ja päättelysäännöt välttämättä totuudensäilyttävää.

Equivalents

deductive reasoningenglanti
deductionenglanti
deducciónespanja
deduzioneitalia
déductionranska
deduktionruotsi
Deduktionsaksa
deduktsioonviro

Related Concepts

Sources

Rantala&Virtanen2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2020: Filosofia:deduktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:deduktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →