Filosofia:argumentti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

argumentti

argumentti
Määritelmä rakenne, jolla pakotetaan henkilö hyväksymään tietty väite (johtopäätös) sitä kautta, että hän hyväksyy eräät toiset väitteet (premissit)
Selite Argumentti on päättelyn pienin kattava perusyksikkö, jossa pyritään osoittamaan tosiasiat esimerkiksi väittelyssä tai tieteellisessä artikkelissa. Se voi olla myös päättelykokonaisuus, jossa tietyistä lähtökohdista eli premisseistä käsin johdetaan tietty johtopäätös. Siten se eroaa selityksestä, joissa pyritään antamaan syy johonkin asiantilaan (selittämään miten jokin on totta). Käsitettä argumentti käytetään myös pelkistä premisseistä, jolloin tarkoitetaan jonkin väitteen tueksi esitettyä ajatuksenjuoksua. Tässä mielessä voidaan puhua hyvistä ja huonoista tai heikoista argumenteista, jotka tukevat hyvin tai huonosti johtopäätöstä.
Argumentit jakaantuvat deduktiivisiin ja induktiivisiin. Pätevä deduktiivinen argumentti on sellainen, että jos hyväksymme premissit, meidän on loogisesti pääteltävä, että johtopäätös seuraa premisseistä. Muussa tapauksessa joudumme hylkäämään jonkin tai kaikki premissit. Hyvä induktiivinen argumentti on sellainen, että jos hyväksymme premissit, meidän on pidettävä johtopäätöstä todennäköisenä - todennäköisempänä kuin olisi asianlaita jos jokin premisseistä olisi väärä.
Matematiikassa argumentti on muuttuja, josta funktion arvo riippuu.
Lisätiedot lat. arguo = väittää, osoittaa
Ks. myös argumentti kielitieteessä

Vieraskieliset vastineet

argumentenglanti
argumentranska
argumentruotsi
Argumentsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

YrjönsuuriM2009, AudiR1995, BagginiJFoslP2013, SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Filosofia:argumentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:argumentti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →