Filosofia:argumentti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

argumentti

argumentti
Definition rakenne, jolla pakotetaan henkilö hyväksymään tietty väite (johtopäätös) sitä kautta, että hän hyväksyy eräät toiset väitteet (premissit)
Explanation Argumentti on päättelyn pienin kattava perusyksikkö, jossa pyritään osoittamaan tosiasiat esimerkiksi väittelyssä tai tieteellisessä artikkelissa. Se voi olla myös päättelykokonaisuus, jossa tietyistä lähtökohdista eli premisseistä käsin johdetaan tietty johtopäätös. Siten se eroaa selityksestä, joissa pyritään antamaan syy johonkin asiantilaan (selittämään miten jokin on totta). Käsitettä argumentti käytetään myös pelkistä premisseistä, jolloin tarkoitetaan jonkin väitteen tueksi esitettyä ajatuksenjuoksua. Tässä mielessä voidaan puhua hyvistä ja huonoista tai heikoista argumenteista, jotka tukevat hyvin tai huonosti johtopäätöstä.
Argumentit jakaantuvat deduktiivisiin ja induktiivisiin. Pätevä deduktiivinen argumentti on sellainen, että jos hyväksymme premissit, meidän on loogisesti pääteltävä, että johtopäätös seuraa premisseistä. Muussa tapauksessa joudumme hylkäämään jonkin tai kaikki premissit. Hyvä induktiivinen argumentti on sellainen, että jos hyväksymme premissit, meidän on pidettävä johtopäätöstä todennäköisenä - todennäköisempänä kuin olisi asianlaita jos jokin premisseistä olisi väärä.
Matematiikassa argumentti on muuttuja, josta funktion arvo riippuu.
Additional Information lat. arguo = väittää, osoittaa
Ks. myös argumentti kielitieteessä

Equivalents

argumentenglanti
argumentranska
argumentruotsi
Argumentsaksa

Related Concepts

Sources

YrjönsuuriM2009, AudiR1995, BagginiJFoslP2013, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.05.2019: Filosofia:argumentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:argumentti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →